O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bi moral Google omejiti pravico do pozabe samo na EU?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 9. 02. 2015 | Avtor:

Google trenutno sicer spoštuje uredbo Evropske komisije, po kateri izvaja pravico do pozabe uporabnikov, ki ne želijo, da Google indeksira določene vsebine, povezane z njimi. A uredbo spoštuje samo na “evropskih” domenah svojega iskalnika, kar zakonodajalcem predstavlja problem.

To v praksi pomeni, da Google sicer odstranjuje sporne povezave z lokalnih različic svojih iskalnikov (google.fr, google.de …), medtem ko lahko vse povezave uporabnik najde z obiskom domene .com, zakonodajalci evropske unije pa seveda vztrajajo, da bi umik veljal ne glede na domeno.

Google se seveda trudi dokazati, da mu to ni potrebno in zato uporablja tudi bolj prefinjene metode. Med drugim je tako poseben odbor strokovnjakov objavil študijo, v kateri dokazuje, da je omejevanje dostopa do zadetkov iskanja z evropskih domen v skladu z odločbo Evropske komisije in da Googlu ni potrebno omejevanja razširiti tudi na svetovno domeno.

“Ugotovili smo, da Google spoštuje evropsko direktivo in da bi bilo v tem trenutku pretirano ukrep razširiti tudi na domeno .com,” so zapisali v zaključku študije.

Poudariti je potrebno, da študija nima pravnega vpliva oziroma da je samo neobvezno priporočilo. Med podpisniki študije najdemo tako Googlove sedanje in bivše zaposlene, ustanovitelja Wikipedie James Walesa ter bivšega direktorja španskega informacijskega pooblaščenca, José-Luis Piñarja. O končnem načinu spoštovanja direktive pa se bosta morala dogovoriti Google in Evropska komisija.

Vir: CNet

 

 

 

 


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt