O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Policija še vedno vzpostavlja državno bazo biometričnih podatkov

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 9. 03. 2015 | Avtor:

Odbor britanskih poslancev je ostro obsodil prakse britanske policije, ki navkljub odločbi sodišča iz leta 2012 še vedno zbira in ureja biometrične podatke več kot dvanajst milijonov britanskih državljanov v bazo podatkov, s katerimi bo lahko prepoznavala poteze obraza.

Čeprav je sodišče že leta 2012 odločilo, da je tako zbiranje v nasprotju z zakonom, so poslanci v preiskavi ugotovili, da to policistov ni ustavilo ter da so samo nekateri prenehali z zbiranjem podatkov, medtem ko so drugi s to nezakonito prakso nadaljevali.

Predsednik odbora, poslanec Andrew Miller, je pojasnil, da ne nasprotujejo zbiranju biometričnih podatkov za boj proti terorizmu. “Težava je v tem, da se pri zbiranju ni ločevalo med potencialnimi teroristi in nedolžnimi državljani – med drugim so se v bazi podatkov znašli ljudje brez policijske kartoteke,” je poudaril.

Hkrati so v svojem poročilu poslanci opozorili na problematično prakso uporabe baze brez predhodnega testiranja. “Tehnologije pred splošno uporabo niso testirali oziroma so jo začeli kar takoj uporabljati na dejanskih podatkih,” opozarjajo in še dodajajo, da je nad uporabo zelo malo pregleda. Komisar za biometrične podatke, Alastair MacGregor, ima tako nadzor samo nad podatki v povezavi z DNA in prstnimi odtisi, medtem ko nadzora nad ostalimi podatki nima. Poslanci opozarjajo, da bi morali to nujno čimprej popraviti.

Vlada je po seznanitvi s poročilom pojasnila, da bo bazo podatkov ter prakse zbiranja pregledala in izboljšala nadzor nad njimi.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt