O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Parlamentarna komisija kritična do britanske varnostne službe

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 16. 03. 2015 | Avtor:

Parlamentarna komisija je v svojem poročilu po koncu pregleda britanske varnostne službe ugotovila, da so pravni okviri nadzorovanja “nepotrebno zapleteni” in “nepregledni” ter da je zakonodajni okvir regulacije preveč razpršen in bi ga bilo potrebno poenotiti.

Hkrati so člani preiskovalne komisije ugotovili, da je britanska varnostna služba GCHQ lansko leto odpustila enega od zaposlenih zaradi nepooblaščenih posegov v bazo podatkov, ki jih ima ta agencija o državljanih Velike Britanije. Odgovorni so pojasnili, da je bilo to prvič v zgodovini varnostne službe.

Preiskovalna komisija je v svojem poročilu še opozorila, da obveščevalne službe ne pregledujejo vseh zbranih podatkov, kar naj bi pomirilo kritike družbe nadzora. Preiskovalci so še dodali, da se pregled zbranih podatkov ne vrši po posameznikih ter da bi za nadzor posameznega državljana služba najprej potrebovala sodni nalog.

Kritiki so opozorili na nezadosten parlamentarni nadzor, saj naj bi preiskovalci o zlorabah pooblastil izvedeli iz razkritji Edwarda Snowdna in se jim brez njega niti sanjalo ne bi o tem, da obveščevalna služba zbira podatke o lastnih državljanih.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt