O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Bo Twitter odločil parlamentarne volitve?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 23. 03. 2015 | Avtor:

Sicer so tehnokratske debate o digitalnih orodjih, ki odločajo vsebinske debate, v zadnjem času zamrle, da prihajajo na dan zanimive statistike o uporabi družabnega omrežja Twitter, ki bi lahko pomenile zanimiv preobrat v splošnih volitvah v Veliki Britaniji.

V Veliki Britaniji bodo imeli maja letos parlamentarne volitve, raziskave pa so pokazale, da se mlajši volilci za določene tematike vse bolj zanimajo takrat, ko jih srečajo na družabnem omrežju Twitter. V raziskavi je namreč tako odgovorila slaba polovica (45%) anketirancev, starih od osemnajst do štiriintrideset let, medtem ko jih je štirideset odstotkov iste starostne skupine odgovorilo, da Twitter uporabljajo za aktivno iskanje informacij o notranji politiki in prihajajočih parlamentarnih volitvah.

Informacije, ki si jih uporabniki posredujejo s pomočjo omrežja Twitter, odločajo tudi volilne preference, saj je tretjina vprašanih zamenjala preferenčno stranko zaradi informacij, ki so krožile po Twitterju, skoraj polovica pa jih je začela o določeni tematiki razmišljati na drugačen način.

Kritiki vseeno opozarjajo, da je med družabnimi mediji in dejansko politično sliko kar nekaj razkoraka, kar se je nazadnje pokazalo na referendumu za neodvisno Škotsko, kjer “zmage” na spletu zagovorniki neodvisnosti niso znali realizirati na voliščih.

Vodja oddelka za novice, javno upravo in volitve pri podjetju Twitter, Adam Sharp, pojasnjuje: “Večina britanskih poslancev že uporablja naš produkt, prav tako so prisotne vsa večja medijska podjetja, tako da je logična posledica zelo pester in zanimiv pogovor med njimi.”

Douglas Alexander, vodja laburističnega predvolilnega štaba, pa je le dan pred objavo raziskave opozoril na vedno težje kampanje zaradi vedno večje uporabe družabnega spleta. “Orodja za širjenje mnenj in komentarjev otežujejo debato o dejstvih,” je pojasnil na konferenci v Londonu, “in onemogočajo odkrit pogovor o problemih naše družbe.”

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt