O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Prihaja vozniško dovoljenje na pametnem telefonu

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 23. 03. 2015 | Avtor:

Nekatere ameriške zvezne države razmišljajo o uvedbi digitalnega vozniškega dovoljenja, ki bi olajšajo delo upravnim enotam ter za voznike pomenilo enostavnejše ravnanje z dokumenti. Kritiki že opozarjajo na problematičnost varovanja zasebnosti ter nerazrešene konflikte.

“Hodimo v koraku s časom”

“Velika večina uporabnikov s pomočjo pametnega telefona opravlja veliko različnih aktivnosti in digitalno vozniško dovoljenje je samo še en korak k boljši uporabniški izkušnji ter dohajanje sedanjosti,” je napoved uvedbe pilotskega projekta pospremil Mike Williams, vodja odnosov z javnostmi upravne enote zvezne države Delaware.

Skupno so se za uvedbo pilotskih projektov odločile tri zvezne držav (Kalifornija, Iowa, Delaware), o podobnem projektu pa razmišljajo tudi v Avstraliji. Ameriški pilotski projekti bodo trajali eno leto in če se bo zadeva obnesla, bodo digitalna vozniška dovoljenja v prakso stopila leta 2016.

Poleg vozniškega dovoljenja bo mogoče s pomočjo aplikacije za pametne telefone osveževati podatke in prejemati sporočila javne uprave, vse skupaj pa naj bi potekalo po zaščitenem komunikacijskem kanalu.

Kritiki so skeptični do uvedbe

Nevladna organizacija ACLU opozarja, da je digitalno vozniško dovoljenje na telefonu zelo nevarno. “Ob kontroli bo moral uporabnik svoj telefon izročiti policistu, da bo lahko ta preveril istovetnost dovoljenja,” opozarja Rita Bettis, pravnica na ACLU, “kar pomeni kršitev načela o zaplembi telefona med rutinskim pregledom.”

Trenutno nerešena težava je tudi kraja telefona oziroma mrtve točke, kjer se telefon ne bo mogel povezati z bazo ter naložiti aktualnih podatkov.

Hkrati Bettisova ocenjuje, da bo zelo težko doseči kompatibilnost med sistemi, ki jih policisti trenutno uporabljajo v svojih avtomobilih in novo mobilno aplikacijo. “Sistema bosta povezana s črtno kodo,” skuša kritike pomiriti Paul Steier, direktor oddelka za preiskave in zaščito identitete na prometnem ministrstvu zvezne države Iowa, “preizkusili pa bomo tudi druge metode, kot so uporaba pametnih telefonov s strani policistov.”

Pobudniki še pojasnjujejo, da bo uvedba digitalnih vozniških dovoljenj trajala več let in da bo najprej tekla vzporedno s klasičnimi papirnatimi vozniškimi dovoljenji.

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt