O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska komisija: Slovenija zaradi nespoštovanja direktive o piškotih kaznovana

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 4. 06. 2012 | Avtor:

Čeprav je bilo za implementacijo direktive o sledenju spletnih uporabnikov predvideno leto dni, se nekatere države nanjo niso odzvale, zato jim sedaj grozijo visoke finančne kazni. Med kaznovanimi je tudi Slovenija.

Direktiva Evropske komisije je predvidevala implementacijo do 25. maja 2011, po letu dni pa je Komisija predlagala finančni kazni za države, ki še vedno ne spoštujejo direktive. Med kaznovanimi se je poleg Belgije, Nizozemske, Poljske in Portugalske znašla tudi Slovenija.

Z direktivo skuša Evropska komisija zaščititi posameznikovo zasebnost na spletu, podjetjem pa nalaga, da o zbiranju podatkov jasno in razumljivo obvestijo svoje uporabnike. To je bil tudi največji kamen spotike pri administratorjih spletišč, saj so se le-ti bali izpada dohodka, ki bi ga povzročili prestrašeni uporabniki.

Kritiki tudi opozarjajo na nejasnost jezika direktive, ki ne določa pravil strinjanja z uporabo piškotkov na spletnih mestih, komisija pa je zgoraj omenjeni peterici naložila dnevne finančne kazni v višini od 13.063 € do 112.190 €, ki jih morajo plačevati, dokler stanja ne bodo popravile.

Vir: PC World


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt