O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nov spletni portal za večjo preglednost odločanja v EU

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 11. 06. 2012 | Avtor:

V Evropski uniji je ta teden začel delovati nov spletni portal, ki naj bi pripomogel k dodatni preglednosti postopkov odločanja znotraj Evropske komisije.

Portal bo državljanom omogočil lažji dostop do informacij o teh postopkih, so sporočili v Bruslju. Portal zagotavlja hiter in neposreden dostop do informacij o zakonodaji, ocenah učinka, strokovnih skupinah in svetovalnih odborih, posvetovanjih, zastopanju interesov in lobiranju, dostopu do dokumentov in prejemnikih sredstev EU.

Portal je tako vhodna točka za širok nabor instrumentov, ki so bili v zadnjih letih razviti za lažji državljanski nadzor in izboljšujejo možnosti državljanov, da uveljavljajo svoje pravice.

Da bi bil nov portal čim bolj prijazen uporabnikom, so k njegovemu testiranju povabili uporabnike z zelo različnih področij. Med njimi so predstavniki nevladnih organizacij, medijev, zastopniki interesov in predstavniki Evropskega parlamenta.

“Prisluhnili smo tistim, ki uporabljajo mnoga izmed naših orodij za izboljšanje preglednosti, in ugotovili, da se uporabniki pogosto pritožujejo nad razpršenostjo orodij na spletišču Europa, ki jih je včasih težko najti,” je dejal evropski komisar Maroš Šefčovič, pristojen za medinstitucionalne odnose in administrativne zadeve. Portal za preglednost vsa ta orodja in tudi mnoge druge informacije postavlja v ospredje, kamor tudi sodijo, je dejal.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt