O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Odbori Evropskega parlamenta zavračajo ACTO, končno glasovanje julija

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 11. 06. 2012 | Avtor:

Usoda kontroverznega sporazuma proti ponarejanju ACTA postaja iz dneva v dan jasnejša. Čeprav ga je večina držav članic EU podpisala, sporazum na ozemlju EU ne more začeti veljati, dokler ga ne podprejo in ratificirajo vsi nacionalni parlamenti in Evropski parlament.

Slednji bo o tem odločal na plenarnem zasedanju v začetku julija, pri tem pa bo upošteval priporočila odborov, ki te dni prihajajo. Izven EU so sicer ACTO podpisale Kanada, ZDA, Maroko, Južna Koreja, Japonska, Avstralija in Nova Zelandija.

Parlamentarni odbori, ki se morajo izreči o ACTI, so Odbor za pravne zadeve (JURI), Odbor za razvoj (DEVE), Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIVE) in Odbor za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE). Na koncu bo njihova mnenja povzel in dopolnil še Odbor za mednarodno trgovino (INTA), ki bo Parlamentu posredoval generalno mnenje. Odbori kot po tekočem traku zavračajo ACTO.

JURI jo je zavrnil z 12 glasovi proti in 10 za, ITRE je podobno glasoval 31 proti 25, medtem ko je LIVE zmogel 36 glasov proti, enega za in 21 vzdržanih. Zadnji je svoje mnenje podal še DEVE, ki je ta teden z 19 glasovi proti, enim za in tremi vzdržanimi takisto zavrnil ACTO. Najtesneje je bilo v JURI, kjer je poročevalka Marielle Gallo pripravila ACTI naklonjeno poročilo, a ga je Odbor zavrnil. V ostalih odborih je bilo že poročilo samo negativno in so ga le potrdili.

Čeprav je ACTA na prvi pogled videti mrtva, se to utegne hitro spremeniti, zato moramo situacijo pozorno spremljati. Ključno glasovanje bo 21. junija, ko bo svoje mnenje podal INTA. Ta pri tem lahko upošteva mnenja ostalih odborov, niso pa zanj obvezujoča, saj kot vrhovni odbor v tem primeru lahko poda svoje tolmačenje in priporočila. Pričakuje se sicer, da bo njegovo mnenje prav tako zavrnilno, tako da bo šla ACTA na julijsko glasovanje v Parlament z negativnimi obeti. Ker je ne podpira niti Evropski poročevalec in so vedno bolj skeptične tudi stranke, je pričakovati njeno zavrnitev.

Vir: Slo-tech


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt