O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska komisija: 7 milijard evrov za širjenje dostopa do spleta

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 12. 11. 2012 | Avtor:

Neelie Kroes, komisarka Evropske komisije za digitalno agendo, je napovedala nove projekte širjenja infrastrukture dostopa do spleta, za katere bodo v šestih letih od 2014 do 2020 porabili dobrih sedem milijard evrov.

Denar bo porabljen za izgradnjo žičnih in brezžičnih povezav do spleta, komisija pa se bo osredotočila predvsem na ruralna in manj razvita ozemlja posameznih držav članic. “Ker smo sredstva vezali na posojila in delnice, poraženca v tej tekmi ne bo,” je prepričana Kroesova, ki s podobnim nagovorom prepričuje ministre članic.

Kroesova bi rada z načrtom omrežila Evropo in hkrati omogočila tudi mobilno omrežje četrte generacije. Pred Evropo so na tem področju tako Kitajska, Japonska, kot tudi ZDA. Evropska komisija si želi, da bi do leta 2020 vsako evropsko gospodinjstvo do spleta dostopalo s povezavo, ki bo dosegala hitrosti do 30 Mbps, polovica pa s povezavo, ki bo dosegala hitrost 100 Mbps.

Investicije na področju širokopasovnega dostopa v državah članicah so v preteklosti zaostajale, saj je javni sektor razvoj omrežja prepuščal zasebnim pobudam, ki pa je izvajal kratkoročne strategije razvoja. Kroesova opozarja, da bi morali digitalno agendo izvajati bolj konsistentno, “saj je hitrost razvoja storitev vedno večja in treba se je zavedati, da potrošniki ne bodo čakali na kolaps storitev, ki bo posledica neuravnoteženega razvoja.”

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt