O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Na preizkušnji je odprtokodni sistem elektronskih volitev

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 11. 08. 2008 | Avtor:

Electronic voting machine used in Brazilian el...

Volilna katastrofa leta 2000 je spodbudila računalniškega programerja Alana Decherta, da je razvil odprtokodni sistem za elektronsko oddajanje volilnega glasu. Sistem je predstavil na konferenci LinuxWorld, za razvoj pa je porabil dobrih sedem let. Začetni odzivi uporabnikov so pozitivni, Dechert pa obljublja nadaljni razvoj sistema.

Pri elektronskemu štetju glasov leta 2000 je v ameriški zvezni državi Florida prišlo do katastrofalne napake, kjer stroji za štetje volilnih glasov niso bili kos svoji nalogi. Dechert se je zato odločil, da bo v nasprotju z zaprtokodnim sistemom, uporabljenih za štetje glasov leta 2000, razvil odprtokodni sistem in za odpravljanje računalniških hroščev na pomoč poklical svetovno programersko javnost.

“Prvič smo storitev pilotsko preizkusili decembra 2000 v Sacramentu v Kaliforniji, volilcem pa smo želeli omogočiti jasno in nedvoumno oddajo volilnega glasu,” pojasnjuje Dechert, ki je tako skušal odpraviti največjo napako luknjanja kartic – zmedena ureditev imen in napake pri luknjanju volilnega lističa.

Sistem teče na sistemu Ubuntu, zagnati pa ga je mogoče s pomočjo t.i. Live CD funkcije.

“Prednost odprtokodnega sistema je ravno v tem, da je koda transparenta in lahko uporabnik točno ve, kako in kdaj bo sistem njegov glas upošteval oziroma kdaj bo prišlo do napake. Pri sistemih, ki jih trenutno uporabljajo v glasovalnih strojih, to ni mogoče,” razlaga Dechert.

Dechert se je tako lotil največjih pomankljivosti elektronskih števcev glasov:

  • Odprtokodni sistem lahko kadarkoli pregledajo in popravijo
  • Sistem ne potrebuje posebej prilagojene strojne opreme
  • Sistem lahko uporabljajo invalidi in tujejezični državljani
  • Sistem vsebuje možnost preverjanja glasu

Dechert je prepričan, da bi sistem lahko uporabili že novembra letos, dogovarja pa se za omejen obseg testiranja v zvezni državi Maryland.

Open Voting at Red Hat Summit

Open Source Voting (Odprtokodno glasovanje)

Casting a ballot (Oddaja glasu)

Couting the vote (Štetje glasu)

Vir: ComputerWorld
[tags]e-glasovanje, zda[/tags]

Zemanta Pixie

Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt