O portalu    Avtorji    Kontakt


 

“Vdreti je mogoče v skoraj vsa omrežja v ZDA”

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 18. 02. 2013 | Avtor:

Videti je, da kitajskim in iranskim hekerjem, ki so redne stranke najbolj zaščitenih ameriških strežnikov, niso več dovolj le občutljivi podatki, ki bi v napačnih rokah lahko ogrozili državno varnost.

Po besedah vodje stalnega kongresnega komiteja za obveščevalne dejavnosti Mika Rogersa naj bi se vse več internetnih kriminalcev polaščalo civilne intelektualne lastnine, ameriška oblast pa naj bi dogajanje opazovala križemrok.

Rogers je prepričan, da je izredno ranljivih več kot 95 odstotkov ameriškega zasebnega in javnega sektorja. Meni tudi, da je večina omenjenih omrežij brez lastne vednosti že gostila kibernetične vlomilce, ki naj bi iskali predvsem osebne identitete, številke bančnih računov in načrte ter informacije o delovnih mestih prihodnosti. Najbolj ogroženi so seveda podatki finančnih institucij, javnih agencij in večjih komercialnih družb.

Komite za obveščanje, ki deluje pod taktirko Rogersa, predvideva, da naj bi bila vrednost informacij, ki jih tako imenovani “internetni teroristi” nezakonito pridobijo vsako leto, kar 400 milijard ameriških dolarjev (približno 300 milijard evrov). ZDA s prstom sicer kaže predvsem na Kitajsko in Iran, ki naj bi predvsem obilico ukradenih ameriških načrtov za potrošniške izdelke prihodnosti uporabila za lastno konkurenčnost na svetovnih trgih. Mike Rogers obenem dodaja, da nemoteno krajo ameriške lastnine omogoča vlada sama, saj naj bi z nepremišljenim izdajanjem informacij v preteklosti in slabo skrbjo za varnost omrežij “nepridipravom sama pokazala, kje je spravljena srebrnina”.

Kitajci se očitkov sicer branijo z informacijo, da so tudi sami tarča hekerjev – kar 13 odstotkov vseh svetovnih kibernetičnih napadov naj bi namreč bilo usmerjenih v na stotine tisoč računalnikov kitajskih vladnih agencij, ki tako kot ameriški niso niti popolnoma imuni na nepooblaščeno dostopanje do informacij. Obtožbe tako padajo tudi v nasprotni smeri – večina hekerskih eksperimentov s kitajskim hardverom naj bi namreč izvirala z druge strani Tihega oceana.

Rogers pravi, da je rešitev hudih težav, v katere je zaradi nepremišljenosti zabredel ameriški splet, pravzaprav precej preprosta. “Zagotovo bi v trenutku zavarovali vsaj 90 odstotkov ranljive lastnine, če bi sicer zaupne informacije o preteklih napadih na vladno in zasebno spletno infrastrukturo delili z javnostjo, ampak poskusite to dopovedati ljudem na vrhu,” se je v izjavi za ameriško televizijsko hišo CBS še pridušal Rogers.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt