O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Odprti podatki javnega sektorja za razmah digitalnega gospodarstva

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 25. 02. 2013 | Avtor:

V soboto, 23. februarja 2013, je potekal mednarodni dan odprtih podatkov. V mestih po vsem svetu, tudi v Ljubljani, so že tretje leto zapored potekale delavnice, katerih namen je nadgraditi surove javno dostopne podatke javnega sektorja in na njihovi osnovi razviti inovativne prikaze in spletne aplikacije.

Seznam delavnic odprtih podatkov po svetu je objavljen na spletu, v veliko pomoč pri organizaciji pa so bili portali odprtih podatkov, ki jih pospešeno razvijajo tako Evropska komisija kot države članice in tudi večja mesta, sporočajo z Ministrstva za pravosodje in javno upravo, ki je resorno pristojno za področje informacij javnega značaja. »Z vključitvijo v obravnavo predlaganih iniciativ na ravni EU, je na vlak sprememb v smer odprtih podatkov vstopila tudi Slovenija,« dodajajo na ministrstvu.

V okviru ministrstva spodbujajo organizacijo delavnic odprtih podatkov in preučujejo možnosti za razvoj slovenskega portala odprtih podatkov. Ob mednarodnem dnevu odprtih podatkov pozivajo organe javnega sektorja, da v skladu z načelom odprtosti delovanja v čim večji meri, kolikor je mogoče in primerno, spletno objavljajo podatke oziroma dokumente v odprtih formatih in tako omogočijo javnosti, da pridobi javne podatke na enostaven način za ponovno uporabo.

»Javni sektor razpolaga z raznovrstnimi podatki: prostorski, prometni, okoljski, statistični, finančni in gospodarski. Kolikor gre za javno dostopne podatke, morajo organi javnega sektorja, zasebnemu sektorju nuditi te podatke za t.i. ponovno uporabo oziroma nadaljnjo obdelavo,« so zapisali v sporočilu za javnost. Prepričani so, da obdelava podatkov javnega sektorja predstavlja pomembno spodbudo za razmah digitalnega gospodarstva.

»V skladu z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja si morajo organi prizadevati, da bi bilo čim več podatkov ne le dostopnih javnosti v smislu možnosti seznanitve, temveč na voljo javnosti tudi za ponovno uporabo oziroma nadaljnjo obdelavo zasebnemu sektorju,« so še zapisali in dodali, da je uspešnost povezana tudi s formati, v katerih se objavljajo podatki na spletnih straneh. »S spletno objavo v odprtem formatu (npr. .csv ) organ omogoči enostaven prenos podatkov preko spleta in tako učinkovito ponovno uporabo oziroma nadaljnjo obdelavo podatkov s strani javnosti. Pozitiven primer takšne objave je objava aktualnega proračuna RS s strani Ministrstva za finance v .csv formatu.«

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt