O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Južna Koreja: Kdo stoji za obsežnim spletnim napadom na infrastrukturo?

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 25. 03. 2013 | Avtor:

Naslednja v vrsti internetnih napadov je Južna Koreja, ki je bila žrtev obsežnega napada, ki je za skoraj cel paraliziral nekaj bank in televizijskih postaj. Tarče so bile televizijske hiše KBS, MBC in YTN ter banke Shinhan, Nonghyup in Jeju. Woori Bank v Seulu se je napada ubranila. Težave so bile precej večje, kot je to običajno.

Navadno namreč internetni napadi ne povzročajo neposrednih težav, ampak napadalcem odprejo vstopno točko v sistem. To pot je bilo drugače, saj so se računalniški sistemi omenjenih bank včeraj okrog 14. ure popolnoma ustavili. Prenehalo je delovati elektronsko bančništvo, težave so bili pri dvigih gotovine na bankomatih, nekatere poslovalnice so morale zaradi prekinitev delovanja ostati odprti dlje v popoldan, da so ljudje uspeli opraviti svoje posle.

Televizijske hiše so sicer uspele neprekinjeno oddajati program, a so imele kljub temu precej težav v svojih računalniških sistemih. V YTN je odpovedala montaža, drugod so se bali, da bodo morali prekiniti oddajanje, a se to k sreči ni zgodilo. Skupno je bilo prizadetih okrog 32.000 računalnikov v vseh treh sistemih.

Kako točno so napadalci pridobili vstop v sisteme, še preiskujejo. Znano je, da ni šlo za klasično preobremenitev (DDoS), ampak so napadalci pridobili vstop v sistem s specializirano zlonamerno programsko opremo. Znano je tudi, da so napadali izvirali iz kitajskih IP-naslovov. To sicer še ne pomeni nič, saj je mogoče naslov hitro ponarediti. Južnokorejske oblasti zaradi tega, zaradi napadov iz podobnih naslovov v preteklosti in zaostrovanja korejske krize sumijo, da za napadi stoji Severna Koreja. Sistem se je danes vrnil na noge, dolgoročne škode pa naj ne bi bilo.

Vir: Slo-tech


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt