O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kenija: Družabni splet po volitvah eksplodiral z rasizmom

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 25. 03. 2013 | Avtor:

Kenija je prejšnji teden opravila s še enimi parlamentarnimi volitvami, ki pa tudi tokrat niso minile brez rasističnih izpadov z obeh strani. Analitiki opozarjajo, da bi se lahko nasilje prelilo na ulice, kot se je to že zgodilo leta 2007.

Kenijci so sicer na volišča odšli že v začetku meseca, strokovnjaki pa so že pred volitvami opozarjali na vlogo družabnega spleta, o čemer smo poročali v februarju. Po volitvah, kjer morajo rezultat še potrditi, se v kenijskem spletnem prostoru odvijajo besedni spopadi med različnimi družbenimi skupinami, zaenkrat pa ni videti, da bi se nasilje prelilo na ulice.

“Facebook je omrežje, kjer se prelije največ žolča,” pojasnjuje Paul Warambo iz nevladne organizacije Prevajalci brez meja, ki je spremljala lokalne kenijske medije in splet med in po volitvah. Dodaja še, da so najbolj na udaru nezaposleni in mlajši od trideset let, ki so leta 2007 sestavljali glavnino nasilnežev, ki je razbijala po ulicah.

“Družabni splet je gnezdo rasizma in oblasti ga bomo preganjale ter poskrbele, da ga bo vedno manj,” je pojasnil vodja komisije za nacionalno kohezijo in integracijo, Mzalendo Kibunjia.

Z obvezno registracijo uporabnikov mobilnih telefonov in spremljanjem klasičnih medijev so sicer zamejili val sovraštva, a so nov izziv oblasti našle v družabnem spletu, ki se je od leta 2007 razcvetel predvsem z razširjeno uporabo mobilnih telefonov in poceni dostopa do spleta.

Vir: Christian Science Monitor

 


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt