O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Malezija: Pred volitvami se odvija kibernetska vojna za informacijske vire

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 6. 05. 2013 | Avtor:

Neodvisne medijske hiše v Maleziji opozarjajo, da se pred nedeljskimi splošnimi volitvami na spletu dogaja vojna za informacijske vire, nasprotniki pa omejujejo promet, napadajo spletna mesta in omejujejo dostop do informacij za volilno telo.

“Zgodba iz leta 2008 se ponavlja,” opozarja Premesh Chandran, direktor neodvisne medijske hiše Malaysiakini, “saj smo bili dobesedno izbrisani iz spleta, bojimo pa se, da se bo letos zgodba ponovila in da bo razglasitev rezultatov volitev onemogočena, saj ocenjujemo, da bo rezultat zelo tesen.”

Ker je večina tradicionalnih medijev v lasti vlade, so neodvisni spletni viri zelo pomembni pri zbiranju informacij in sporočanju novic, njihov vpliv pa je na žalost omejen na mestna središča, saj je na podeželju dostop do spleta redka dobrina. Analitiki se strinjajo, da neodvisni mediji poročajo bolj uravnoteženo od vladnih medijskih hiš.

Chandran in kolegi opozarjajo, da se je v zadnjem času število napadov na njihove strežnike povečalo, večinoma pa napadi izvirajo iz malezijskih IP naslovom. Vedno večje število neodvisnih medijev gostovanje zato seli v tujino, kjer ponudniki nudijo zaščito pred takimi napadi.

Mikko Hipponen, vodja raziskav v podjetju F-Secure, ocenjujejo, da napadi postajajo klasična predvolilna praksa po vsem svetu. “Tehnologija postaja vedno bolj invazivna, napadi vedno bolj očitni, vidi se, da politični akterji ne skoparijo s sredstvi, ko gre za zmago na volitvah,” pojasnjuje Hipponen, ki še dodaja, “da bo tega v prihodnosti vedno več.”

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt