O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sirija: Ali vdore v spletna mesta tujih medijskih hiš podpira sirijska vlada?

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 6. 05. 2013 | Avtor:

V zadnjem času je več medijskih hiš doživelo kibernetske napade na svojo infrastrukturo, za napadi pa naj bi stala sirijska kibernetska vojska, ki se predstavlja kot neodvisno gibanje, a je po mnenju mnogih podprto s strani sirijske vlade.

Med žrtvami so se tako znašle medijske hiše CBS, NPR in BBC, Reuters, Sky News Arabia in druge. Sirijska kibernetska vojska (SEA) je konec aprila povzročila celo paniko na borzi, saj je vdrla v račun medijske hiše Associated Press in iz njega objavila vest, da je ameriški predsednik Barack Obama ranjen in da je Bela hiša v plamenih.

Raziskovalci skupine SEA poudarjajo, da imajo aktivisti vsaj delno podporo sirijskega predsednika Bashar al-Assada, nekateri pa podporo označujejo za jasno in nedvoumno. “Jasno je, da je to režimska vojska,” ocenjuje Amjad Baiazy, neodvisni kibernetski analitik, “saj jih režim financira, hkrati pa obstajajo dokazi, da so povezani z iranskimi silami, ki jim nudijo izobraževanja.”

“Spletno mesto skupine SEA gostuje na državni infrastrukturi, ki je izredno spolitizirana, tako da je gotovo, da jih vsaj tiho podpira režim,” je mnenja Helmi Noman, kibernetski raziskovalec pri kanadskem centru Citizen Lab.

Skupina se osredotoča samo na zahodne tarče, medtem ko iranskih in ruskih medijskih spletišč ne napada. Hkrati imajo radi medijsko pozornost, s svojimi napadi pa ljudi opozarjajo na konflikt v Siriji.

Vir: The CSM

 


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt