O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nova Zelandija zavrgla načrte za programske patente

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 13. 05. 2013 | Avtor:

Vladajoča koalicija v novozelandskem parlamentu je zavrgla idejo o širitvi programskih patentov, kar so že pozdravili podporniki odprte kode in borci za odprt internet.

Predlogi zakonodaje, ki naj bi jo potrdil parlament, so namreč vključevali sporne člene, s katerimi so zakonodajalci skušali regulirali patentiranje programske opreme. Opozicija je v svojem nasprotovanju zagovarjala varovanje domače IT industrije, ki bi jo taka zakonodaja pokopala.

Tako se je novozelandska koalicija odločila, da ne bo legalizirala programskih patentov in razglasila, da »programske opreme ni mogoče patentirati, saj pri programski opremi ne gre za izume.« Odločitev so že pozdravile nevladne organizacije in zagovorniki odprte kode. »Patenti bi omejili razvoj, hkrati pa bi onemogočili povezovanje različne programske opreme,« je predstavnik nevladne organizacije InternetNZ zapisal v izjavi za javnost.

Odločitev so pozdravili tudi predstavniki podjetij s področja informacijske tehnologije. »Mislim, da v Novi Zelandiji ne boste našli enega zagovornika patentov programske opreme,« je zavrnitev zakonodaje pozdravil predsednik organizacije Paul Matthews.

Vir: Ars Technica


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt