O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Slovenska vlada spet poskuša uzakoniti cenzuro?

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 30. 09. 2013 | Avtor:

Čeprav o cenzuri spletnih vsebin ponavadi poročamo v povezavi s Kitajsko in državami z represivnimi režimi, se želje po cenzuriranju spleta in omejevanja dostopa do spletnih vsebin pojavljajo tudi pri nas. Finančno ministrstvo z novim predlogom zakona o igralništvu spet dviguje obrvi spletnih aktivistov in nekaterih državnih organov.

Na spletnem mestu ministrstva za finance lahko v obvestilih za javnost preberemo napoved predstavitve novega zakona o igralništvu. Med novostmi novega predloga zakona ministrstvo izpostavlja tudi cenzuro spletnih igralnic ter pojasnjuje, da bodo morali ponudniki dostopa do spleta “… onemogočiti dostop do spletnih strani iz seznama, ki ga bo vzpostavil nadzorni organ, hkrati pa se za plačilne institucije uvede prepoved izvajanja finančnih transakcij, ki so kakorkoli povezane z nezakonitim prirejanjem iger na srečo …” (vir)

Čeprav Slovenija že sedaj pozna mehko omejevanje dostopa do spletnih igralnic, s pomočjo katerih bi lahko slovenski državljani neobdavčeno prišli do denarnih nagrad v igralnicah, a je nov predlog zakona to področje “dodelal” in “izboljšal.” V 114. členu novega zakona tako lahko preberemo, da morajo vsi slovenski ponudniki dostopa do spleta na zahtevo agencije za pošto in elektronske komunikacije RS (APEK) najkasneje v štiriindvajsetih urah onemogočiti dostop do spletnega mesta, na katerem se igre na srečo prirejajo brez vladne koncesije.

Nazadnje smo se s podobnim predlogom srečali leta 2010 in že takrat je strokovna javnost opozorila na problematičnost in neučinkovitost take regulacije. Na blogu Pravokator so takrat recimo zapisali, da je taka cenzura v nasprotju s slovensko zakonodajo, da ponudnik dostopa do spleta ni in ne sme biti odgovoren za nadzor vsebine, ki se pretaka po njegovem omrežju in da ministrstvo za finance ne razume osnov delovanja spleta.

Oglasil se je tudi informacijski pooblaščenec in opozoril, da le-ta (spet) ni bil usklajen z uradom informacijskega pooblaščenca in da bo v predvidenem roku oddal komentar, aktivirali pa so se tudi posamezniki, ki že sedaj opozarjajo poslance državnega zbora na problematičnost novega predloga, ki diši po Kitajski. Komentarje lahko do 24.10.2013 oddate tudi vi na zato predvidenem spletišču.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt