O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Brazilija: Revolucija spleta dobiva pravne okvire v parlamentu

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 4. 11. 2013 | Avtor:

Brazilski parlament bo ta teden glasoval o izredno zanimivem predlogu zakonodaje, s katero skuša Brazilija zakorakati proti novemu internetu. Pobudo je sprožila nedavna katastrofa z vohunsko afero NSA, s katero skuša Brazilija spremeniti upravljanje s svetovnim spletom.

Predlog zakona z imenom Marco Civil da Internet bo skušal v prvi meri brazilske uporabnike zaščititi s nevtralnostjo mreže (net neutrality), ščitil bo njihovo spletno zasebnost, spodbujal odprto vlado in zagotavljal ponudnikom spletnih orodij, da le-ti ne bodo odgovorni za vsebino, ki jo s temi orodji producirajo uporabniki.

Hkrati si bo Brazilija s tem zakonom zagotovila pravico do zahteve po lokalnih strežnikih za omrežje Facebook, Google in ostalih ponudnikih storitev, kar so kritiki že označili za sporen korak, ki lahko vodi do fragmentacije interneta.

“Nihče ne pravi, da predlog zakona ni kontraverzen,” priznava vodja koalicije, José Guimarães, “a situacija kliče po jasnih in hitrih potezah in upamo, da bomo s sprejetjem tega zakona zakorakali na pot proti rešitvi.”

Predsednica Brazilije Dilma Roussef, ki se drugo leto poteguje za ponovno izvolitev, je tematiko spletne varnosti in ekonomije postavila med svoje prioritete predsedovanja in v skladu s tem pozvala tudi Združene narode, naj pregledajo in dopolnijo pravila upravljanja z internetom. “Trenutni sistem je treba nadgraditi, to pa zahteva ustavne spremembe, s katerimi bomo zagotavljali stabilen, varen, transparenten in demokratičen internet,” je izjavila.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt