O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Superhitri dostop se še ni prijel

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 4. 11. 2013 | Avtor:

Britanska vlada si je med cilji digitalizacije zadala tudi uvedbo t.i. superhitrega interneta, ki pomeni hitrosti dostopa, večje od 24Mbps, raziskava pa ugotavlja, da se tak dostop v javnosti ni prijel in da trenutno ne obstaja niti eno mesto, kjer bi bila taka hitrost dostopa v uporabi. Razlogi za abstinenco so različni.

Nekatera mesta so se sicer zelo približala minimumu (Telford in Shorpshire s 23Mbps, Belfast s 20Mbps), a raziskava vseeno ugotavlja, da prestolnica Velike Britanije trenutno zaostaja s povprečno hitrostjo dostopa do spleta 17Mbps. Raziskovalci so temu podatki dali poseben poudarek, saj se je izkazalo, da v Londonu slabih dvajset odstotkov vseh uporabnikov do spleta dostopa z naprav, ki omogočajo hitrosti do 3Mbps.

“Čeprav so povprečne hitrosti dostopa na urbanih področjih trikrat višje kot hitrosti dostopa na podeželju, v Veliki Britaniji vseeno ne moremo govoriti o superhitremu dostopu, saj ga ni mogoče zaznati v nobenem od britanskih 50 največjih mestih,” je pojasnila Marie-Louise Abretti, ki je sodelovala pri raziskavi.

Glavni razlogi za nižje hitrosti raziskovalci pripisujejo pomanjkanju informacij in trenutno še previsokim cenam za superhitri dostop. “Izkaže se, da samo četrtina uporabnikov pozna možnost superhitrega dostopa in samo polovica teh uporabnikov misli, da so cene dostopa primerne za uporabo,” še dodaja Abrettijeva.

Vir: Independent


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt