O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Odprti podatki: Na prvem mestu Velika Britanija, Slovenija pa …

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 4. 11. 2013 | Avtor:

Pred svetovnim vrhom združenja za odprte vlade (open government) je Open Knowledge Foundation objavila izsledke raziskave o javno dostopnih podatkih po celem svetu. Rezultati kažejo na pomanjkanje dostopa do osnovnih baz, pa tudi pomanjkanje ponovne uporabe podatkov.

Ustanovitelj in direktor Open Knowledge Foundation, Rufus Pollock, je pojasnil, “da odpiranje podatkovnih zbirk in dovoljevanje ponovne uporabe spodbuja demokracijo, odgovornost in inovacije ter na splošno prinaša izboljšave za celotno družbo.”

Na prvem mestu je Velika Britanija, ki se je na vseh področjih analize (promet, državni proračun, javna poraba, rezultati volitev, register podjetij, državni zemljevidi, državne statistike, zakonodaja, poštne storitve, okoljski podatki) odrezala najbolje, medtem ko smo Slovenci pristali na devetnajstem mestu.

Raziskovalci so največja pomanjkanja pri nas našli na področjih prometnih podatkov ter zakonodaje, treh zbirk (javna poraba, državni proračun in poštne storitve) pa niso mogli oceniti.

mala

Raziskovalci še opozarjajo, da “mora za realizacijo potencialov, ki jih ponujajo odprti podatki, priti do objave v formatu, ki ga lahko uporabniki ponovno uporabijo, podatki morajo biti objavljeni na način, ki omogoča brskanje po teh podatkih, za ponovno uporabo pa uporabnikom organi ne bi smeli zaračunavati pristojbin oziroma drugih stroškov.”

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt