O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kitajska bi še bolj omejevala spletne komunikacije

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 18. 11. 2013 | Avtor:

Viri poročajo, da kitajskim oblastem veliki kitajski požarni zid na spletu, s katerim omejujejo spletno komunikacijo in dostop do spletnih mest, ni dovolj. Predlagajo namreč nove omejitve oziroma regulativne postopke, s katerimi bi omejevali tudi mobilne aplikacije in družabna omrežja.

“Razvoj interneta nas je prehitel,” piše v memorandoumu kitajske komunistične partije, “in potrebeno se je zavedati moči tehnologije, ki lahko hitro mobilizira državljane in pomaga pri hitrejšemu širjenju informacij.” Avtorji memoranduma še opozarjajo, da imajo trenutno na razpolago premajhno število orodij za regulacijo govora na spletu in da so trenutna orodja do določene mere neučinkovita.

Posebno pozornost so kitajske oblasti tokrat namenile družabnemu omrežju Sina Weibo (kitajska različica omrežja Facebook), kjer se na dan pretoči tudi do tri milijone objav, kitajska vlada pa ima zaradi neučinkovite opreme težave pri nadzoru in cenzuri teh sporočil. Zato predlagajo uvedbo novega sistema, s katerim bi lahko regulirali “spontana sporočila” na spletu, a vseeno ne navajajo tehničnih podrobnosti oziroma stroškov izvedbe.

Veliki kitajski požarni zid na spletu obstaja že vsaj od leta 2003, za njegovo vzdrževanje in nadzor pa skrbita dva milijona operaterjev.

Vir: The Verge


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt