O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Z operacijo preizkusili e-varnost britanskih bank

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 18. 11. 2013 | Avtor:

Prejšnji teden je britanski finančni sektor preživel enega večjih napadov na svojo infrastrukturo in odnesel celo kožo. Banke so namreč sodelovale v simulaciji kibernetskega napada, ki so jo poimenovali Waking Shark 2.

Prvič so operacijo Waking Shark opravili leta 2011, takrat pa se je izkazalo, da ima finančni sektor sicer veliko kanalov za izmenjavo informacij o napadu, vseeno pa mu manjkajo kanali med posamezniki sektorji IT, s pomočjo katerih bi lahko banke med seboj izmenjale rešitve za obrambo pred kibernetskimi napadi.

Vajo Waking Shark 2 so izvedli le nekaj mesecev pred rokom za oddajo poročila o kibernetski varnosti finančnega sektorja, ki ga morajo britanske banke predložiti centralni banki Bank of England.

“Več velikih svetovnih podjetij je že bila žrtev kibernetskega napada, opažamo pa, da nepridipravi postajo vedno bolj natančni in nepredvidljivi,” je stanje komentiral Stephen Bonner, član skupine za kibernetsko obrambo pri  podjetju KPMG. “Sedaj ne gre več samo za posameznike, temveč za dobro organizirane skupine, ki imajo veliko ljudi in finančnih virov za izvedbo napada,” je še dodal.

Septembra letos je bilo v Veliki Britaniji aretiranih osem članov ekipe, ki je ukradla dobrih milijon in pol evrov skupini Barclays, ki so za prenos denarja uporabili računalnik v banki, do katerega so dobili dostop pod pretvezo, da so računalniški serviserji.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt