O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Je Kitajska res zmagala v regulaciji spleta?

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 2. 12. 2013 | Avtor:

Kitajska vlada je razglasila zmago nad regulacijo spleta in odstranjevanjem “zlonamernih in negativnih” informacij, ki se nahajajo na njem. Kritiki jo seveda obtožujejo cenzure in regulacije spletne komunikacije.

Letošnje poletje je namreč uradni Peking začel kampanjo z aretacijami in kaznovanjem posameznikov, ki naj bi splet uporabljali za širjenje laži in negativnih govoric o Kitajski. Hkrati so vse vladne službe povečale svojo prisotnost na spletu z namenom vodenja pogovora med spletnimi uporabniki.

Rezultati so bili očitni, saj se je število disidentskih mnenj na spletu po analiziranju stotih najbolj vplivnih spletnih komentatorjev zmanjšalo za dobro četrtino, povečalo pa se je število provladnih mnenj. “Pozitivna energija je zmagala,” je v izjavi za javnost stanje komentiral Zhu Huaxin, vodja službe za nadzor spleta.

Opazovalci in kritiki poudarjajo, da so vladni pritiski zares zmanjšali število kritik in dvignili stopnjo samokritike, da pa se s tem dela resna škoda svobodi govora, ki ogroža tudi človeška življenja. V primeru poplav, ki so letos jeseni prizadeli mesto Yuyao, ljudje zaradi strahu pred sankcijami po spletu niso komunicirali vladnih obvestil o evakuaciji, ki bi lahko rešila človeška življenja.

Vir: AP

 


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt