O portalu    Avtorji    Kontakt


 

EU je zadovoljna z Googlovimi spremembami

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 10. 02. 2014 | Avtor:

Sredi preteklega meseca je Google iz Bruslja dobil resen opomin, da Evropska komisija ni zadovoljna z Googlovimi zavezami v boju zoper zlorabo prevladujočega položaja na trgu.

Predlog, ki ga je posredoval lanskega aprila, ni bil zadovoljujoč, nič boljši ni bil oktobrski, potem pa je Komisiji začelo zmanjkovati potrpljenja. Nove spremembe pa so zadostne, pravijo v Komisiji.

Google se mora namreč braniti očitkov, da imajo njegove lastne storitve pri prikazu rezultatov iskanja prednost pred konkurenčnimi. Google se je zato zavezal, da bo v iskalnih rezultatih poleg zadetkov, ki kažejo na Googlove lastne storitve (recimo Google Shopping ali Google Maps), pokazal še tri konkurenčne storitve, ki bodo izbrane po objektivni metodi in jasno označene. Komisar Joaquín Almunia pojasnjuje, da Komisija s tem ne ščiti konkurentov ampak potrošnike, ki morajo imeti pravico do informirane izbire.

Poleg te točke so bile problematične še tri, ki jih je Google že popravil. Ponudniki vsebine se bodo lahko odjavili od uporabe njihove vsebine v Googlovih specialnih iskalnih storitvah (na primer časopisi so bili zelo glasni, da Googlovo iskanje po novicah prikazuje povzetke člankov z drugih strani, za kar vso oglaševalsko smetano pobere Google), ne da bi bili zato kaznovani pri običajnem iskanju. Pred tem je namreč Google omogočal odjavo, a je bila ta popolna in je ponudnik storitve dejansko izginil iz Googla. Prav tako Google ne pogojuje oglaševanja založnikov z ekskluzivnostjo.

Zaveze veljajo pet let na območju celotnega evropskega ekonomskega prostora (EU brez Hrvaške in Liechtenstein, Islandija, Norveška), njihovo spoštovanje pa bodo nadzirali neodvisni organi.

Vir: Slo-tech


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt