O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V Ukrajini se odvija tudi kibernetska vojna

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 10. 03. 2014 | Avtor:

Zaplete v Ukrajini poleg Ruske vojske povzročajo tudi spletni uporabniki, ki na obeh straneh pomagajo pri napadu oziroma obrambi. Med drugim naj bi ruske sile v Ukrajini motile signale mobilnih omrežij, na spletu pa naj bi ukrajinski uporabniki napadali spletišča oziroma širili propagando.

Strokovnjaki opozarjajo, da so kibernetski napadi standardna oprema ruske vojske, ki jih je uporabljala že leta 2008 v konfliktu z Gruzijo. Takrat so s t.i. DDoS napadi onemogočali večino gruzijskih informacijskih strežnikov pred vojaškim napadom, saj so s tem motili komunikacijo in obveščanje med prebivalci te države.

“Podobna situacija se odvija v Ukrajini,” je pojasnil Valentyn Nalivaichenko, vodja ukrajinske tajne službe, “saj med drugim opažamo, da nekdo že več dni napada spletišče ukrajinskega parlamenta in moti signale mobilnega omrežja.”

Prejšnji teden so poleg kibernetskih napadov doživeli tudi več napadov na infrastrukturo, kjer so neznanci sekali optične kable in vdrli v prostore ukrajinskega državnega telekoma.

Nekdanji pripadnik ameriške CIA, Marty Martin, je stanje komentiral z besedami: “Bolje kot direktni napadi, ki ohromijo komunikacijska omrežja, da le-ta postanejo nedostopna, je nadziranje komunikacij.” Dodal je še, da se stanje v Ukrajini zelo verjetno ne bo razplamtelo tako kot se je leta 2007 v Estoniji, ko so neznanci deset dni napadali estonsko spletno infrastrukturo in povzročili velike težave njihovemu finančnemu sektorju.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt