O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Počasen internet? Kriv je protest za net neutrality

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 8. 09. 2014 | Avtor:

Če se vam bo v jutri, desetega septembra zazdelo, da se spletna mesta nalagajo počasneje kot ponavadi, ne krivite svojega ponudnika dostopa do spleta. Deseti september so si namreč skupine in podjetja v ZDA, ki protestirajo za net neutrality izbrale za dan, ko bodo namenoma upočasnjevale prikazovanje vsebin in s tem pokazale nestrinjanje z zvezno komisijo za komunikacije (FCC).

Reddit, Etsy, Kickstarter, Foursquare … to je samo peščica velikih ameriških spletnih mest, ki se bodo jutri, v torek, 10. septembra, združila v protestu proti ameriški zvezni komisiji za komunikacije (FCC), ki omahuje pri uzakonjenju t.i. net neutralityja in s tem škoduje ameriški spletni ekonomiji.

FCC je namreč zakonodajo zaradi pritiskov različnih lobijev, med katere spadajo tudi združenja ameriških ponudnikov dostopa do spleta po mnenju kritiko tako razvodelena, da se v njen izgublja primarni namen uzakonjenja t.i. net neutralityja – dostava vseh vsebin pod istimi pogoji brez prioritizacije.

“Z namenskim upočasnjevanjem prometa bomo ljudem na plastičen način prikazali, kaj se lahko zgodi, če FCC sprejme problematične člene, ki jim jih vsiljujejo ponudniki dostopa do spleta,” akcijo komentira Evan Greer, soustanovitelj nevladne organizacije Fight for the future. “Nezaslišano je, da bi imeli ponudniki dostopa do spleta uredniško pravico odločanja, katere vsebine bodo uporabniki videli hitreje in katerih mogoče sploh ne,” še poudarja.

Protest je še ena izmed večih akcij, s katerimi skušajo podjetja in posamezniki vplivati na zakonodajno telo, ki trenutno ne kaže navdušenja nad njimi. Eden najbolj znanih preteklih protestov je bil govor komika Johna Oliverja, zaradi katerega so uporabniki preplavili poštne predale FCC s protestnimi pismi.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt