O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Severna Koreja postaja vedno večja kibernetska grožnja

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 8. 09. 2014 | Avtor:

Čeprav je Severna Koreja omejena z zastarelo infrastrukturo in lastno tehnologijo brez uvoza, strokovnjaki opozarjajo, da postaja vedno večja kibernetska grožnja zahodnim silam. In čeprav večina njenega prebivalstva nima dostopa do spleta, severnokorejci vseeno izobražujejo skupine strokovnjakov za kibernetsko varnost in vojskovanje.

Poročilo podjetja Hewlett-Packard namreč razkriva, da navkljub ekonomskim sankcijam, ki Severni Koreji preprečujejo nakupe informacijske opreme, le-ta vseeno razvija in vzdržuje lastno infrastrukturo ter skrbi za izobraževanje posebne skupine strokovnjakov, ki delujejo na področju kibernetske varnosti in vojskovanja.

Čeprav dosedaj Severna Koreja svoje južne sosede še ni napadla, se le-ta vseeno pripravlja na obrambo. Južnokorejska mornarica opozarja, da bo napad zelo verjetno prišel iz večih smeri ter da naj bi imela Severna Koreja tudi dostop do atomskega orožja. Hkrati pojasnjujejo, da ima Severna Koreja za ZDA in Rusijo tretjo največjo enoto za kibernetsko vojskovanje.

Zaradi omejitev pri dostopu do spleta in zelo slabih mednarodnih povezav raziskovalci HP opozarjajo, da Severna Koreja zelo verjetno za kibernetske napade uporablja infrastrukturo drugih držav – predvsem Kitajske. Dosedaj jim je uspelo izvesti kibernetski napad na Južno Korejo in ZDA, izvajajo pa tudi vohunjenje in krajo denarja v spletnih igrah.

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt