O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska unija bije boj proti ameriškim spletnim velikanom

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 15. 09. 2014 | Avtor:

Evropska komisija je napovedala ponovno odprtje petletne preiskave v rangiranje rezultatov iskanja na iskalniku Google, preiskavi pa dodala še opozorilo k omejevanju moči tega spletnega iskalnika, ki naj bi služila večji objektivnosti in nevtralnosti podatkov.

Analitiki bitko z ameriškim podjetjem Google primerjajo s podobnim spopadom, ki je trajal dvajset let – od leta 1993 do leta 2013 se je namreč Evropska komisija na sodiščih dajala s podjetjem Microsoft in mu v tem času naložila več kot dve milijardi evrov kazni zaradi zlorabljanja položaja na trgu.

Google stopa po stopinjah Microsofta, saj si brez njega informacijske družbe skorajda ne moremo več predstavljati. Spletni iskalnik, programska oprema in izdelki tega ameriškega podjetja grejo v nos tudi konkurenci, med drugim tudi Microsoftu, ki je sedaj več kot pripravljen na sodelovanje z Evropsko komisijo.

Eden glavnih očitkov Googlu je, da s svojo iskalniško storitvijo predstavlja nelojalno konkurenco specializiranim spletiščem. Google namreč na strani z rezultati iskanja prikazuje tudi informacije, ki jih lahko uporabniki dobijo drugje, s tem pa le-tem jemlje obisk in prihodke. Google se sicer brani, da skušajo samo ugoditi uporabniku. Googlov predsednik uprave, Eric Schmidt, pojasnjuje, da “še nihče ni ugovarjal dejstvu, da Google stremi k čim boljši kvaliteti odgovorov na vprašanja svojih uporabnikov.”

Čeprav je s tem zagovorom prepričal komisarja Almunio, pa sta se mu uprla nemška in francoska vlada, ki sta opozarjali na izgubo digitalne suverenosti in podrejenost ameriškim podjetjem. “Nočemo digitalne kolonialne oblasti,” je bil oster bivši francoski finančni minister Arnaud Montebourg.

Na novo odprta preiskava za Google ne pomeni nič dobrega. Hkrati se po poročanju analitikov pripravljajo novi spopadi zaradi Googlove mobilne platforme, prednaloženega brskalnika na telefone in drugo. Evropski obrambni zid pred invazijo ameriških digitalnih kolonialistov tako dobiva vedno več zidakov.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt