O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bo Putin Rusijo izklopil iz svetovnega spleta?

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 22. 09. 2014 | Avtor:

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno razvil krizni načrt, po katerem bi lahko v primeru večje katastrofe oziroma vojaškega spopada Rusija dobesedno izginila iz svetovnega spleta. S tem bi zavarovali rusko avtonomijo in neodvisnost od drugih svetovnih velesil.

Čeprav so ruski mediji pod vplivom ruske vlade, je spletni prostor v tej državi za razliko od sosednje Kitajske v Rusiji dosedaj obstajal kot relativno odprt prostor, ki ga država ni nadzorovala tako aktivno kot v Kitajski. Vseeno se zaradi konflikta v Ukrajini Rusija vedno bolj postavlja proti zahodnim državam in eden od izzivov je odvisnost od zahodnjaške tehnologije, med katero spada tudi splet.

Rusija naj bi ukrepe uvedla na začetku prihodnjega leta. V praksi bi šlo za omrežje, ki bi bilo sicer priklopljeno na svetovni splet, vseeno pa bi v primeru krize lahko zaživelo tudi kot državni intranet, brez dostopa do ostalih lokacij na Zemlji.

Analitiki sicer dvomijo, da bi ruske oblasti kdaj tudi dejansko uporabile to možnost, a vseeno komentirajo, da je odločitev v to smer zanimiva in kaže na konkretne premike v ruski politiki. “Državni prevzem domen .ru, .su in .рф kaže na to, da bi imela država dejanski nadzor nad vsebinami, ki gostujejo na teh spletiščih,” dokumente komentira Andrei Soldatov, strokovnjak za ruske vohunske mreže.

Dodaja še, da ima “Rusija zelo malo vozlišč z ostalim svetom in da preklop niti ne bi bil tako boleč oziroma od ruskih oblasti ne bi zahteval velikih finančnih in tehničnih vložkov.”

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt