O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Zloglasnih 100: Svetovni kibernetski kriminal upravlja sto ljudi

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 13. 10. 2014 | Avtor:

Vodja evropskega centra za kibernetski kriminal pri Europolu Troels Oerting, je prepričan, da je na svetu samo okrog 100 ljudi, ki upravljajo z vsemi napadi na omrežja in uporabnike.

Troels Oerting pojasnjuje, da bo ta številka v prihodnosti narasla, a da se je vseeno potrebno osredotočiti na manjšo skupino izkušenih programerjev, ki se nahajajo na večih lokacijah po svetu. “Približno vemo, kje so,” je pojasnil, “in če jih bomo uspeli onemogočiti, se bo stanje hitro umirilo.”

Oerting je še opozoril, da je največja težava ravno brezmejnost kibernetskega kriminala, zaradi katerega imajo varnostne službe otežene pogoje dela. “Kriminalci niso omejeni z zakonodajo posamezne države in prisiljeni smo delati z državami, ki jih dosedaj nismo vključevali v varnostne protokole,” je dodal in omenil, “da je največje število kriminalcev v Rusiji, s katero se odnosi na tem področju izboljšujejo.”

Novost pri razvoju kibernetskega kriminala je po besedah vodje evropskega centra za kibernetski kriminal tudi komercializacija. “Ruski programerji program najprej preizkusijo in ga nato na črnem trgu prodajajo naprej strankam iz celega sveta,” opozarja Oerting, “kar povečuje število ljudi, ki se vsaj posredno ukvarjajo s tem.”

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt