O portalu    Avtorji    Kontakt


 

FBI: Zahtevamo neomejen dostop do vaših podatkov!

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 20. 10. 2014 | Avtor:

Po ameriškem tožilstvu in policiji so se na stran neomejenega dostopa do podatkov uporabnikov na spletu logično postavili tudi pripadniki zvezne policije FBI. Razlog? Z vohunjenjem preprečujejo teroristična dejanja in obvezna enkripcija jim otežuje delo.

Kodiranje mobilnih naprav bo vladi oteževal lovljenje teroristov in pedofilov je v govoru pojasnil direktor FBI, James Comey. “Pravici ne bo zadoščeno, ker bo nepridiprav uporabljal telefon z enkriptiranimi podatki,” je poudaril in od razvijalcev zahteval, “da za oblast in roko pravice razvijejo posebne dostope, s katerimi si bomo lahko pomagali pri lovljenju nepridipravov.”

A temu ne recite “back-door” pristop, poudarja Comey. “V naprave bi radi dostopali transparentno in jasno, pod pravili zakonodaje, ki velja na tem področju.”

Kritiki so govor že označili za klasičen in neutemeljen pritisk na uporabnike, ki naj bi se pod pretvezo lovljenja nepridipravov pustili profilirati in oblastem prepustili dostop do svojih podatkov v imenu varnosti. Hkrati so strokovnjaki že opozorili na težave pri “front-door-back-door” pristopu, ki popolnoma ignorira nevarnosti tehnološke izvedbe.

“Comey je v svojem govoru popolnoma ignoriral morebitne težave, ki bodo nastale, ko bodo razvijalci namenoma puščali dostop do podatkov,” je dejal Matt Blaze, strokovnjak na področju kriptografije in profesor na univerzi v Pennsylvaniji.

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt