O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: “Zahtevajmo obvezne spletne volitve!”

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 20. 10. 2014 | Avtor:

Bivša britanska glasnica digitalnih tehnologij, Martha Lane Fox, je v intervjuju pojasnila, da bi morali Britanci zahtevati obvezno spletno glasovanje na volitvah, hkrati pa bi morali najstnikom ob dopolnjeni polnoletnosti omogočiti izbris svoje digitalne zgodovine.

Martha Lane Fox ocenjuje, da bo ravno moderna tehnologija tista, ki bo mlade pripeljala do sodelovanja v politični areni. Rezultati politične aktivacije med mladimi so namreč v Veliki Britaniji zaskrbljujoče, na zadnjih volitvah leta 2010 je namreč svoj glas oddalo samo slabe dve tretjine.

“Razumem razočaranje nad politično vsebino in nezadovoljstvo nad politiki, a vseeno menim, da je za mlade pomemben tudi kanal, prek katerega se vključujejo v politično debato,” je pojasnila in dodala, da “bi morali volitve narediti obvezne, hkrati pa bi jih morali preseliti na splet.”

Hkrati je ocenila, da bi morali mladim uporabnikom ob dopolnitvi polnoletnosti omogočiti izbris lastne spletne zgodovine. “Nesmiselno je, da posameznika preganja njegova lastna preteklost, sploh če je ta storjena v žaru mladosti in brez odgovornosti do prihodnosti,” je pojasnila in dodala, “da imam po drugi strani zelo mešano mnenje glede pravice do pozabe, kot jo sedaj uveljavljajo v evropskih državah.”

Foxova težavo vidi predvsem v zlorabi te pravice in nejasni ločnici med izbrisom preteklosti zaradi irelevantnih podatkov in izbrisu preteklosti zaradi želje po vplivanju na prihodnost. “Izbris preteklosti pri posamezniku zagotovo ni enako izbrisu preteklosti nekoga, ki si želi kandidrati v politično areno in bi rad skril svoje določene aktivnosti iz preteklosti,” je izjavila.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt