O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Madžarska umika sporni internetni davek

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 3. 11. 2014 | Avtor:

Madžarski premier Viktor Orban je sporočil, da se bo vlada odpovedala predlaganemu davku na uporabo interneta, ki je sprožil množične proteste. Predlagano zakonodajo so sicer mnogi kritiki označili za nov Orbanov poskus zatiranja svoboščin in opozicijskih glasov v državi.

“Internetnega davka ni mogoče uvesti v trenutni obliki,” je Orban sporočil v radijskem intervjuju. Kot je pojasnil, sporne načrte za zdaj umika, januarja prihodnje leto pa bo pripravil nacionalno posvetovanje na temo interneta in davkov. To verjetno pomeni, da pušča odprta vrata uvedbi davka v prihodnje.

“Težava ni v tem, da ljudje nasprotujejo davku. Ljudje tukaj dvomijo o njegovem smislu. V teh pogojih ne moremo ničesar uvesti. Razprava se je iztirila,” je še dejal Orban. “Nismo komunisti. Ne vladamo proti ljudstvu, temveč z ljudstvom,” je poudaril.

Zatrdil je, da je vlada želela le razširiti že obstoječi davek na telekomunikacije, javnost pa je v tem napačno prepoznala davek na uporabo interneta. Davek je branil z argumentom, da ponudniki internetnih storitev žanjejo ogromne dobičke, do dela katerih bi morala biti upravičena tudi vlada.

Orban vztraja, da Madžarska potrebuje spremembe obstoječe davčne zakonodaje. A bo paket davčnih reform za leto 2015 iz vlade v parlament predvidoma 17. novembra očitno romal brez davka na uporabo interneta.

Predlog Orbanove vlade je prvotno predvidel uvedbo davka v višini 150 forintov oziroma 0,50 evra na vsak prenesen gigabajt podatkov. Potem ko so ti načrti sprožili najmnožičnejše proteste na Madžarskem v zadnjih letih, je stranka Fidesz predlagala zamejitev mesečnega plačila davka na 700 forintov oziroma 2,3 evra za potrošnike ter pet tisoč forintov za podjetja, a to kritikov ni pomirilo.

Odločitev o umiku predloga je naletela na pozitivne odzive, a hkrati skepso. Facebook skupina “Stotisoči proti internetnemu davku” je za danes zvečer napovedala shod slavja v Budimpešti.

Ta skupina je v minulih dneh organizirala proteste proti napovedanemu davku, na katerih se je v nedeljo v Budimpešti zbralo kakih 20.000 ljudi, v torek pa kar 50.000 ljudi.

“Slišal je, a ni razumel glas ljudstva,” je Orbanovo napoved po poročanju AFP na Facebooku komentiral eden od organizatorjev protestov Balazs Gulyas. “Poznamo ga (Orbana). Nimamo nobenega razloga, da bi mu verjeli,” pa so v skupni izjavi zapisali organizatorji protestov in napovedali, da bodo vztrajali, dokler ideja o internetnem davku ne bo v celoti odpravljena.

Tudi v madžarski levo usmerjeni opoziciji so načeloma zadovoljni, a skeptični. Vodja socialistov MSZP Jozsef Tobias je na novinarski konferenci opozoril, da si Orban kupuje čas in da bo po “hinavskih posvetovanjih” davek znova skušal uvesti pod novim imenom.

Odhajajoča evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je z navdušenjem sprejela umik predloga. “Vesela sem za madžarske prebivalce, saj je bil upoštevan njihov glas. Ponosna sem tudi, da je Evropska komisija odigrala pozitivno vlogo pri obrambi evropskih vrednost in digitalne Evrope,” je sporočila.

Orban sicer obvladuje madžarsko politično prizorišče, medtem ko leva opozicija ostaja šibka in razdrobljena. A analitiki po pisanju AFP izpostavljajo, da so tokratni protesti pokazali, da Orban med Madžari vendarle ne uživa tako velike podpore, kot nakazujejo njegove zmage na vseh volitvah v zadnjih letih.

Današnji velik korak nazaj je prav tako za Orbana nekaj precej nenavadnega, saj je bil doslej načeloma pripravljen popustiti le pri manj pomembnih zadevah, zato da pomiri tuje kritike z EU na čelu.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt