O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Rusija napada svoje sosede tudi s pomočjo interneta

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 3. 11. 2014 | Avtor:

Ruska skupina programerjev, za katero obstajajo dokazi, da jih podpira ruska vlada, je v preteklih dnevih izvedla več spletnih napadov na Gruzijo, Kavkaz in članice NATO zveze.

Skupina programerjev, ki se imenuje APT28, je s pomočjo elektronske pošte in t.i. phising napadov skušala pridobiti gesla in uporabniška imena ter na računalnike žrtev namestiti programsko opremo, s pomočjo katere bi lahko kradla datoteke in spremljala aktivnosti uporabnika na njem.

Čeprav neposredne povezave z rusko vlado ni mogoče dokazati, je ameriško podjetje FireEye ugotovilo povezavo med tarčami in interesi ruske vlade, saj je skupina skušala vdreti v omrežje gruzijskega ministrstva za obrambo ter notranje zadeve in novičarski portal iz Čečenije.

“Če bi napadi uspeli, bi skupina APT28 lahko pridobila relevantne taktične in strateške podatke, ki bi lahko pomagali ruski vladi pri načrtovanju aktivnosti glede gruzijskega vprašanja,” je predstavnik podjetja FireEye zapisal v poročilu. Hkrati je opozoril, da je skupina kreirala kopico lažnih domen, s katerimi se je skušala prijaviti na britanske vojaške sejme opreme z namenom pridobivanja podatkov o udeležencih.

Ruske oblasti so se kritično odzvale na poročilo, saj naj bi iz njega izhajalo samo to, da so napadalci locirani v Rusiji. “Da bi na podlagi tega poročila povezali napade z ruskomi oblastmi, je malo pretirano,” poročilo komentira Nikolaj Shelekov, strokovnjak za preprečevanje spletnih napadov pri podjetju Group-IB.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt