O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Španija uzakonila davek na Google News

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 3. 11. 2014 | Avtor:

Zgornji dom španskega parlamenta je sprejel kontroverzna dopolnila zakona o avtorskih pravicah, ki so jih mediji poimenovali kar Googlov davek.

Razlog je najbolj pereče določilo, da avtorska pravica zajema tudi povezavo (hipertekst) na članek. Spletni agregatorji novic, kot je na primer Google News, ki prikažejo zelo kratek izvleček – stavek ali dva – in povezavo na spletno stran časnika, bodo morali plačevati davek že za vključitev povezav (“linkanje”) na strani časnikov.

Za zakon je sicer glasovalo izključno 172 poslancev najmočnejše konzervativne Ljudske stranke (PP), medtem ko je opozicija opozarjala, da gre za norost in katastrofo, a vse skupaj ni pomagalo. Proti jih je bilo 144, trije so se vzdržali, tako da bo zakon začel veljati 1. januarja 2015.

Primeri strani, ki bodo od 1. januarja obvezane plačevati nov davek, so Google News, Reddit, Menéame, ne pa tudi Facebook, Twitter in blogi (tudi iskalniki ne sodijo sem zraven). Razlika je, ali je spletna stran izključno agregator novic in povezav na druge strani in ji to predstavlja poslovni model ali pa je objava povezav zgolj ena izmed vsebin, ki jih lahko ljudje (in ne avtomatika) na strani delijo. Strani, ki ponudijo svoj (avtorski) izvleček in povezavo na originalni članek, bi prav tako lahko bile izvzete, ugotavlja Borja Adsuara. V zakonu namreč točne definicije ni.

Google se je že odzval. “Nad novim zakonom razočarani, ker menimo, da strani kot Google News založnikom pomagajo k višjemu obisku. V prihodnosti bomo še naprej sodelovali s španskimi založniki in jim pomagali povečati prihodke, medtem ko bomo preverili, kakšne možnosti nam dopušča novi zakon.” Ni torej jasno, kaj bo Google storil z Google News v Španiji.

Zelo verjetno je, da bodo iz njega odstranili povezave na vse strani, katerih upravljavci so povezani v cehovsko organizacijo AEDE. Žal ta obsega praktično vse španske medijske hiše, zato bo Google News brez njih bolj prazen. Ko so nemški časniki zahtevali podobno, jih je Google preprosto odstranil iz Google Newsa. Nekaj tednov pozneje, so nekateri prostovoljno prosili, če jih lahko brez plačila vključijo nazaj, ker jim je promet preveč upadel. Španski zakon je sicer tako strog, da eksplicitno prepoveduje odpoved avtorskih pravici za povezave. Četudi bi lastnik časnika Googlu dovolil brezplačno uporabljati povezave do njegove strani, bi AEDE še vedno pobral davek od Googla.

Španski mediji so podrobno prečesali vsebino zakona in so nad spremembami zgroženi.

V zakonu je tudi nekaj drugih problematičnih določil. Univerze morajo obvezno plačevati pristojbino v višini 5 evrov na študenta za uporabo vsebin, ki so bile izdane pod licencami CC. Prav tako ima španska vlada (brez sodišča!) možnost zahtevati zatemnitev strani, ki vsebujejo nedovoljene avtorsko zaščitene vsebine, četudi te nimajo poslovnega modela. Zagrožena kazen za nespoštovanje zahteve po umiku znaša 600.000 evrov. Prav tako zakon eksplicitno kriminalizira povezave do avtorskih zaščitenih vsebin, tako da se na primer strani s torrenti ne bodo mogle več izgovarjati, da gre zgolj za imenike, medtem ko same vsebine ne gostijo.

Sodišče EU je februarja letos določilo, da nudenje povezav do člankov – torej to kar dela Google News in kar španski zakon izrecno obdavčuje – ni kršenje avtorske pravice.

Vir: Slo-tech


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt