O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija napada tehno-velikane glede varovanja zasebnosti

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 10. 11. 2014 | Avtor:

Podobno kot njihovi ameriški kolegi so sedaj tudi britanske varnostne službe začele javno kritizirati tehnološka podjetja, ki z varovanjem uporabniške zasebnosti baje odpirajo vrata terorističnim organizacijam ter jim omogočajo lažje delovanje s pomočjo njihovih storitev in produktov.

Robert Hannigan, vodja GCHQ, britanskega ekvivalenta ameriške agencije NSA je v kolumni za Financial Times pojasnil, da bodo imele oblasti težje delo pri zasledovanju terorističnih posameznikov zaradi povečane varnostnih ukrepov, ki so jih digitalni velikani uvedli po Snowdnovih razkritjih.

“Čeprav skušajo biti ponudniki storitev samo nevtralni prenašalci informacij, se je potrebno zavedati, da se prek njihovih storitev pretaka veliko spornih in škodljivih vsebin, ki spodbujajo nasilje in terorizem,” je bil oster Hannigan. Microstoft, Apple, Google, Facebook in Twitter so komentar na izjavo zavrnili.

“Anonimiziranje in enkriptiranje sporočil so danes postali norma, s tem pa so se teroristi skrili v množici nedolžnih ljudi,” nadaljuje Hannigan, ki še dodaja, da so “spletne tehnologije postale standardno orodje teroristov, ki z njihovo pomočjo načrtujejo svoje zle načrte.”

A vsi se z njim ne strinjajo in ameriški senator Ron Wyden je že pojasnil, da nasprotuje vsiljevanju t.i. backdoor dostopa za vladne službe ter razume potrošnikovo zahtevo po večji zasebnosti na spletu. Tudi Googlov predsednik uprave Eric Schmidt se strinja z opozorili, da bi lahko Snowdnova razkritja škodovala ameriški prevladi na spletu in “pokvarila” internet, kot ga poznamo danes.

Hannigan svoj komentar zaključuje z mislijo, da bi se po njegovem mnenju potrošniki počutili bolje, če bi vedeli, da varnostne agencije sodelujejo z tehnološkimi podjetji pri ustvarjanju bolj varnega spleta. 

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt