O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Oblasti s pomočjo Tor omrežja aretirale mrežo spletnih kriminalcev

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 10. 11. 2014 | Avtor:

Ameriške in evropske oblasti so v preteklih dnevih v skupni akciji uspele zapreti več kot 400 spletnih mest, katerih lastniki so se ukvarjali z ilegalno preprodajo mamil, orožja in osebnih podatkov. To jim je uspelo tudi z ugotovitvijo identitete posameznikov, ki so se skrivali za omrežjem Tor.

Čeprav varnostni strokovnjaki opozarjajo, da močno dvomijo, da so do identitet uporabnikov omrežja Tor oblasti prišle z razbitjem enkripcijskih protokolov ter da je bolj verjetni postopek socialni inženiring, se oblasti lahko pohvalijo z zasego milijona dolarjev v kriptovaluti bitcoin, dvesto tisoč dolarjev gotovine, večje količine ilegalno pridobljenih osebnih podatkov in drugih dobrin, ki so jih nepridipravi preprodajali na spletu.

Aretacije in zasedba se je zgodila le dan po tem, ko so ameriške oblasti aretirale Blaka Benthalla, šestindvajsetletnika, ki ga povezujejo z upravljanjem t.i. Silk Road 2.0 – spletne tržnice za preprodajo orožja, mamil, osebnih podatkov in drugih ilegalno pridobljenih produktov.

“Policija stopa v korak s časom in se privaja na nove razmere na trgu,” je pojasnil pomočnik ameriškega državnega tožilca Leslie R. Caldwell, “to pa rezultira v posegih na mestih oziroma omrežjih, kjer so se nepridipravi dosedaj počutili varne.”

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt