O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Predsednik Obama zagovarja nevtralnost interneta

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 17. 11. 2014 | Avtor:

Ameriški predsednik Barack Obama je uradno postal zagovornik internetne nevtralnosti in sprožil eno najpomembnejših političnih razprav v ZDA, ki bo določila prihodnost interneta.

Po mnenju Bele hiše bi ga morali razglasiti za javno storitev, nujno potrebno za delovanje moderne družbe, dostop do njega pa vsem omogočiti pod enakimi pogoji.

Predsednik je tako v ponedeljek iz Pekinga pozval Zvezno komisijo za komunikacije (FCC), naj z novimi pravili razširi svoj nadzor nad delovanjem ponudnikov dostopa do interneta, saj naj bi po njegovih besedah le kolikor se da trdna in obsežna merila zagotovila enakopraven dostop do interneta. »Za večino Američanov je internet postal nujen del vsakodnevnega komuniciranja in življenja,« je poudaril Obama, zato bi morali dostop do njega uravnavati na podoben način, kot to velja za elektriko ali telefonijo.

FCC mora preprečiti, da bi ponudniki dostopa lahko blokirali ali namerno upočasnili dostop do vsebine na spletu, ali pa da bi lahko ponudniki vsebin kupili hitrejši dostop do uporabnikov, menijo v Beli hiši. »Že skoraj stoletje ameriška zakonodaja zahteva, da podjetja, ki nas povezujejo s svetom, ne izrabljajo tega monopolnega dostopa do domov ali podjetij,« ugotavlja ameriški predsednik. Po njegovih besedah zdrava pamet narekuje, naj enako, kot velja za telefonijo, velja tudi za internet.

Zvezna komisija je načeloma neodvisno telo, ki ga trenutno vodijo trije demokrati in dva republikanca, politični analitiki pa Obamovo izjavo vidijo predvsem kot politično zaslombo in hkrati pritisk na predsednika FCC Toma Wheelerja, naj se odloči za agresivnejši pristop k uvajanju novih pravil. To je sprožilo nov politični razkol, saj so republikanci predsednika obtožili vmešavanja v delo komisije, hkrati pa že načeloma nasprotujejo (pre)obsežnemu državnemu nadzoru, saj po njihovem zavira inovacije in bo upočasnil razvoj interneta.

»Internet ne sme delovati s hitrostjo vlade,« se je nemudoma oglasil konservativni senator Ted Cruz. Obamo sta napadla tudi oba vodilna republikanca v senatu, vodja poslanske večine John Boehner in vodja bodoče senatne večine Mitch McConnell in njegovo pobudo označila za »zgrešeno spletko«. V časniku Wall Street Journal so jo ozmerjali za »še slabšo zamisel, kot je zdravstvena reforma Obamacare«, in Belo hišo obtožili, da hoče industrijo 21. stoletja uravnavati z zakoni iz 19.

»Če bodo internet uravnavala pravila za javne storitve, bodo inovacije prihajale s hitrostjo ledenikov, raziskave se bodo osredotočile na nove načine za računanje storitev, namesto na nove storitve,« trdi poslovnež Andy Kessler, ki je napovedi utemeljil na svojih izkušnjah iz zgodnjih osemdesetih, ko je delal za takrat telefonskega velikana AT & T. Po njegovih besedah je najboljši ukrep za nevtralnost interneta konkurenca, ki ponudnike prisili v boljše storitve in nižanje cen.

Celo Tim Wu, ameriški akademik, ki je skoval izraz internetna nevtralnost, pravi, da je bistvena težava predvsem majhno število ponudnikov, ki nadzirajo dostop Američanov do interneta in obvladujejo vse bolj zaprt trg.

Predsednikova pobuda je sprožila manjši padec cen delnic nekaterih ponudnikov, nekateri od njih pa so ostro napadli Obamov pristop in menili, da ta ne bo zdržal sodne presoje. Pri tem je AT & T že vnaprej napovedal, da bodo proti morebitni razglasitvi interneta za javno storitev vložil tožbo. Po drugi strani je Comcast podprl Obamov poziv in se pohvalil, da spoštuje internetno nevtalnost, a marsikaj pri tem tudi zamolčal.

Pritiski na predsednika FCC Wheelerja se kopičijo, saj je januarja sodišče razveljavilo prvotni predlog nadzora nad internetom, potrošniške skupine − FCC je dobil že štiri milijone pripomb na svoje nevtralnostne načrte − pa so raztrgale pomladno različico, ki je prisluhnila ponudnikom in uvajala plačljive hitrejše povezave.

Wheeler je sicer podprl predsednikov poziv, da mora »internet ostati odprta platforma za svobodno izražanje, inovacije in gospodarsko rast«, a hkrati ni potrdil, da bo sledil njegovim željam. Financiranje komisije je v rokah kongresa, kjer so škarje in platno v rokah desnice, ta pa je že zagrozila s kaznimi v obliki pristriženega proračuna FCC, če bo internetno omrežje razglasila za javno storitev.

Vir: Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt