O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V ZDA v digitalno zasebnost vdirajo tudi s pomočjo zakona iz leta 1789

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 8. 12. 2014 | Avtor:

Da bi našlo krivca za zlorabo kreditnih kartic, je tožilstvo na newyorškem sodišču od proizvajalca elektronike s citiranjem 225 let starega zakona izsililo odklepanje obtoženčevega mobilnega telefona.

Prisotni v neki sodni dvorani na Manhattnu so zagotovo debelo gledali, ko je tožilec v primeru zoper domnevnega prevaranta iz rokava potegnil nenavadnega aduta. Šlo je za skoraj pozabljeni, a še vedno veljavni zakon iz leta 1789, ko so Združene države Amerike štele komaj 13 let, piše The Wall Street Journal.

S citiranjem zakona, ki je ameriškim sodiščem pri iskanju dokazov pred 225 leti dajal praktično neomejena pooblastila, je tožilcu zveznega sodnika uspelo prepričati, da je izdal ukaz za odklepanje osumljenčevega mobilnega telefona, ki je bil sicer zaščiten z geslom. Na njem naj bi bile namreč shranjene informacije o zlorabi kreditnih kartic.

Proizvajalec mobilnega telefona, ki bi moral izvršiti poseg, ostaja neznan, po poročanju nekaterih zanesljivih virov pa naj bi šlo za Apple. Za “razumno tehnično pomoč sodišču” je imel na voljo pet dni, v tem času bi se lahko na poziv zveznega sodnika tudi pritožil. Kako se je zadeva razpletla, ni znano, še piše The Wall Street Journal.

Prav Apple in Google sta pred nekaj meseci ob negodovanju ameriškega pravosodnega sistema in obveščevalnih agencij oznanila, da bosta uporabnikom svojih naprav ponudila zaščito podatkov z enkripcijo. Čeprav bodo vladne službe, kot je NSA, še vedno lahko prisluškovale klicem, jim bo onemogočen dostop do informacij, shranjenih na mobilnikih in tablicah.

Zdaj se poraja vprašanje – se je sploh vredno truditi? Zgoraj opisani primer namreč zagotovo ne bo edini. Na spletu so se zato že začeli pojavljati pozivi k razveljavitvi starih zakonov, ki jih ameriški tožilci za doseganje obsodb uporabljajo kar prepogosto. Na vseh področjih, ne le za odklepanje telefonov osumljencev. “Morda ne bi bilo slabo, če bi ameriški sodniki v tovrstnih primerih upoštevali tudi kakšen zakon, ki ne izvira iz 18. stoletja,” so zapisali na spletni strani Gizmodo.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt