O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Digitalna zasebnost uporabnika: Obama in Cameron sta proti

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 19. 01. 2015 | Avtor:

Če se je Evropska komisija izrekla ZA digitalno zasebnost posameznika, kar je v skladu z Listino človekovih pravic, sta ameriški predsednik Barack Obama in britanski premier David Cameron proti. Razlog? Tako kot vedno je tukaj priročen izgovor svetovni terorizem.

Cameron: “Ukinitev enkripcije bo ena od mojih tem predvolilne kampanje”

Britanski premier je pogumno napovedal, da bo ukinitev enkripcije ena od tem njegove predvolilne kampanje. “V Veliki Britaniji ne bom dovolil komunikacije med državljani, do katerih vlada ne more dostopati, če je to potrebno,” je oznanil.

Aplikacije, ki enkripcijo podatkov dovoljujejo in so trenutno v široki uporabi, bi bile lahko tako prepovedane za uporabo na ozemlju Velike Britanije – seveda samo pod pogojem, če bi Cameronu dejansko uspelo pripraviti in potrditi zakonodajo, ki bi enkripcijo prepovedovala.

Obama: “Podatki morajo biti dostopnim varnostnim službam”

Mnenju britanskega premiera se pridružuje tudi ameriški predsednik, ki je pojasnil, da “da bi morali biti podatki dostopni varnostnim službam in da bi morali za njih razviti posebne t.i. “backdoor” dostope,” kar je sprožilo glasne kritike strokovne javnosti, ki že od začetka nasprotuje takemu pristopu, saj se je že večkrat izkazal kot nezanesljiv.

“Če lahko vlada skozi t.i. backdoor dostopa do tvojih podatkov, potem lahko do njih dostopa tudi kdo drug,” opozarjajo strokovnjaki in pojasnjujejo, da so v preteklosti zabeležili že več primerov, ko se je to dejansko zgodilo. Tako so na primer grški uporabniki leta 2005 opazili, da njihove podatke s telefonov pregledujejo nepozvane tretje osebe, saj je proizvajalec telefonov Ericsson na poziv operaterja Vodafone v telefone vgradil t.i. backdoor.

Vir: Android Police, The Independent


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt