O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Turčija: Novi predlogi omejevanja svobode na spletu

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 26. 01. 2015 | Avtor:

Turški zakonodajalci pred parlament spet z novo zakonodajo, s katero skušajo uzakoniti široko cenzuro spleta in omejiti izražanje disidentskih mnenj na omrežjih kot sta Twitter in Facebook.

Turški predsednik Tayyip Erdogan si je očitno kot enega glavnih ciljev svoje vladavine zadal tudi pokoravanje spletne komunikacije, ki trenutno ni v skladu z njegovimi politikami, saj so njegovi kritiki najglasnejši ravno na spletnih platformah.

Novi predlog zakonodaje bi turškim oblastem omogočil cenzuro kateregakoli spletišča, ki bi ga označili za nevarnega, kriminalnega oziroma motečega za širšo javnost. Državni telekom bi se moral na podlagi izdanega naloga odzvati v štirih urah ter s sodnim nalogom blokado podaljšati za več kot štiriindvajset ur.

Ministri trdijo, da je sprejem zakonodaje nujen, saj so trenutno brez ustrezne zakonodaje za cenzuriranje spletišč. Turško ustavno sodišče je namreč oktobra lani razveljavilo takrat veljavno zakonodajo, s katero si je vlada pomagala do urejanja medijskega prostora.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt