O portalu    Avtorji    Kontakt


 

CIA v strukturne spremembe s poudarkom na kibernetski varnosti

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 9. 03. 2015 | Avtor:

Direktor agencija CIA John Brennan je napovedal celovito prenovo organizacije in ustanovitev novega, petega krila, ki se bo primarno ukvarjalo z digitalnimi inovacijami in kibernetsko varnostjo.

Spremembe prihajajo na krilih razvoja dogodkov v zadnjih mesecih, ko se je število groženj in napadov s področja kibernetske kriminalitete povečalo. Tako so se tudi ameriške državne službe začele zavedati dejanske širine problema in raziskovati rešitve zanj.

“Integriran in celosten nastop na tem področju je nujen,” poudarja Brennan, ki prestrukturiranje primerja z razvojem celovite strategije za boj proti globalnemu terorizmu po enajstem septembru 2001.

Poleg direktorata za digitalne inovacije bo v CIA zraslo tudi deset novih centrov za posamezne misije direktorata, ki bodo vključevali tudi zunanje strokovnjake in se bodo fokusirali na posamezne grožnje oziroma področja. Analitiki se že sprašujejo, kaj bo organizacijsko prestrukturiranje pomenilo za vsebinsko upravljanje te organizacije.

“Mislim, da bi se morala CIA ukvarjati z drugimi zadevami in bi morala slediti svojemu izvornemu poslanstvu – vohunjenje in prepoznavanje novih groženj,” meni Tim Weiner, nagrajeni avtor, ki se v svojih delih ukvarja z zgodovino in razvojem te organizacije. Ocenjuje še, da “je nova smer razvoja sicer zanimiva, a da z nalogami CIA nima dosti veze.”

Sprememba strategije sledi zahtevam predsednika Baracka Obame, ki je že večkrat pozval k večji pozornosti na kibernetsko vojskovanje in obrambo.  Hkrati je že pojasnil, da se bo vlada povezovala tudi z zasebnim sektorjem in mu pomagala pri razvoju obrambnih kapacitet, s katerimi se bodo branili pred kibernetskimi napadi.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt