O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: O nadzoru bo razsojalo evropsko sodišče

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 13. 04. 2015 | Avtor:

Evropsko sodišče za človekove pravice bo presojalo o legalnosti nadzora v Veliki Britaniji, ki ga izvaja tamkajšnja varnostnoobveščevalna služba. Primer so pred sodišče pripeljale nevladne organizacije Amnesty International, Liberty in Privacy International.
Nevladne organizacije niso zadovoljne z razsodbo britanskih sodišč, ki so lansko leto presodile, da vohunjenje za britanskimi državljani ne krši njihovih človekovih pravic. “Nadzor britanskih državljanov se dogaja brez regulacije in na državni ravni, s hudimi posledicami za posameznikovo zasebnost in svobodo izražanja,” je v izjavi za javnost pojasnil Nick Williams iz Amnesty International.

Po mnenju organizacij Amnesty International, Liberty in Privacy International nadzor namreč krši evropsko konvencijo človekovih pravic, ki uzakonja določene pravice. Hkrati to ne bo prvi primer, da se je nadzor britanske obveščevalne službe znašel na sodniškem tnalu, saj so o njem razsojali že dvakrat in enkrat ugotovili, da nadzor ni protizakonit, medtem ko je druga sodba odločila, da je nezakonita obdelava in zbiranje podatkov.

Člani organizacije Amnesty International so še opozorili, da je pomanjkljiv tudi sistem nadzora nad varnostnobveščevalnimi službami in da angleška ter ameriška obveščevalna služba sodelujeta pri pridobivanju podatkov o državljanih obeh državah.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt