O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Pred volitvami tudi o temah digitalnega sveta

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 13. 04. 2015 | Avtor:

Britanski liberalci bodo v primeru vstopa v parlament po državnozborskih volitvah v prvi polovici leta uzakonili digitalne državljanske pravice, s katerimi bodo izenačili pravice v fizičnem in digitalnem svetu.

Hkrati bi s posebno zakonodajo liberalci zavarovali pravice, ki se tičejo samo digitalnega sveta. “Svet se z digitalno revolucijo spreminja bliskovito hitro in čas je, da se tudi politične elite tega zavedajo,” je izjavil Nick Clegg ob napovedi nove politike. “Državljane, novinarje, potrošnike in otroke je potrebno zavarovati tudi v digitalnemu svetu,” je še dodal.

Stranka je še napovedala javne konzultacije pri oblikovanju besedišča zakonodaje, ki bi informacijskemu pooblaščencu dodelila več moči pri regulaciji in pregledih podjetij, ki upravljajo osebne podatke potrošnikov; pravno zaščito pri neberljivih pogojih uporabe ter zaporne kazni za lastnike podjetij, ki bi preprodajali osebne podatke potrošnikov.

Hkrati bi stranka zavarovala tudi preiskovalne novinarje in državni nadzor omejila na “upravičene primere, kjer je dejansko ogrožena javna varnost.” Cleggovi še opozarjajo, da bi moral biti državni nadzor bolj izjema kot pravilo in da bi se morala vlada zavedati ter spoštovati najvišje standarde enkripcije podatkov in komunikacij ter jih ne bi smela spodkopavati z zahtevami po t.i. backdoor dostopu.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt