O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Težave z e-volilnimi stroji doma in po svetu

Kategorija: Amerika, Azija, EU, Ostali svet, Slovenija | Datum objave: Monday, 25. 08. 2008 | Avtor:

PORTAGE, OH - NOVEMBER 7: Cora Shawaker, 81, u...Tako v ZDA kot tudi v Sloveniji so se skoraj istočasno pojavila poročila o težavah z e-volilnimi stroji, ki bodo uporabljeni v ameriških predsedniških in slovenskih parlamentarnih volitvah to jesen. V obeh državah bodo namreč elektronsko glasovanje omogočili, čeprav stroka uporabi nenatančnih strojev za oddajo volilnega glasu zaenkrat odločno nasprotuje.

V Sloveniji bodo elektronsko oddajo glasu (spomnimo: gre za glasovanje, pri katerem volilec na volišču namesto volilnega listka svoj glas odda s pomočjo elektronske naprave, tako da bodisi pritisne na gumb oziroma kandidata izbere na zaslonu, občutljivemu na dotik) omogočili na napravah znamke TopVoter, ki bo na voljo na štirinajstih voliščih po vseh Sloveniji.

Dr. Matej Kovačič iz Fakultete za družbene vede, ki se je specializiral za spletno varnost in vidike spletne zasebnosti, je skušal eno od naprav TopVoter preizkusiti, pa podjetje, ki naprave izdeluje, nad njegovim predlogom ni bilo navdušeno. Mladina poroča, da naj bi Kovačiču zahtevo zavrnilo, ker “naj bi bilo testiranje naprave mogoče le v prostorih podjetja, saj naj bi se na ta način izognili zlorabam in nepravilni rabi naprav”. Kovačič še opozarja, da trenutno ni določenih zakonsko-pravnih okvirov, ki bi jim morale glasovalne naprave zadostiti, preden bi jih lahko uporabili v volilnem procesu.

V Združenih državah Amerike pa tri mesece pred predsedniškimi volitvami doživljajo strah, da se bodo ponovile napake iz predsedniških volitev pred osmimi leti, ko so elektronske naprave za oddajo glasov doživele ognjeni krst in popolnoma pogorele. V zvezni državi Ohio so namreč z neodvisno študijo ugotovili, da so vsi trije sistemi, ki so jih državi ponujali proizvajalci, ranljivi in odprti za morebitne zlorabe. “Elektronske volitve so do sedaj to državo stale petinsedemdeset milijonov evrov in še vedno so napake prisotne,” je nezadovljna Jennifer Brunner, državna sekretarka zvezne države Ohio, ki upa, da bodo po letošnjih predsedniških volitvah elektronske naprave nadomestili z optičnimi čitalci.

Vir: Mladina, Scientific American
[tags]e-volitve, slovenija, zda[/tags]

Reblog this post [with Zemanta]

Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt