O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Volilna pravica je naprodaj na spletni dražbi eBay

Kategorija: Amerika, Slovenija | Datum objave: Monday, 25. 08. 2008 | Avtor:

eBay Inc.Ko se je pred desetimi leti pojavila spletna tržnica eBay, na kateri je mogoče kupiti skorajda vse, so uporabniki med artikli zasledili tudi volilno pravico, ki jo nekaj ljudi ponuja najboljšemu ponudniku. Prodaja političnega volilnega glasu je seveda prepovedana, predstavnica podjetja eBay Catherine England pa je pojasnila, da oglase, ki prodajajo volilno pravico, zelo hitro brišejo.

Letos so tako odstranili več deset oglasov, v katerih je uporabnik prodajal svojo glasovalno pravico, eno osebo pa so na podlagi oglasa celo izsledili in jo obtožili. Maja letos je namreč devetnajstletnik v Minnesoti s pomočjo spletne tržnice eBay skušal prodati svoj glas, država pa ga je obtožila na podlagi zakona iz leta 1893, ki je v tistem času ljudem preprečeval prodajo glasu za alkohol.

Vseeno pa to ne preprečuje ljudem, da ne bi prakse prodajanja volilne pravice ponavljali in skušali zaslužiti nekaj denarja. Neki oglas je kot zagotovilo, da bo kupec zares kupil glas posameznika, obljubljal videoposnetek izpolnjevanja volilnega lističa v kabini za glasovanje. “Mislim, da je šlo pri tem za potegavščino oziroma šalo,” je prepričan Ross Goldstein, član volilne komisije v Marylandu, “saj je prodaja glasu zakonsko prepovedana in kazniva.”

Podobnega mnenja je Englandova, ki prodajo glasu opisuje kot iskanje pozornosti. “Ljudje s podobnimi oglasi iščejo pozornost oziroma izražajo svoje nezadovoljstvo nad državo,” meni in ponuja primerjavo s športom. “Nezadovoljni navijači po slabem izidu svoje ekipe na eBay velikokrat prodajajo trenerja oziroma igralca, ki je bil po njihovem mnenju v tekmi najslabši.”

Podoben oglas smo zasledili tudi na slovenski spletni dražbi, Bolha. Uporabnik cxfan pa poleg svoje volilne pravice prodaja še avtomobile, daljinske upravljalce in poslovni prostor v Mariboru.

Vir: AFP
[tags]volitve, splet, ZDA, Slovenija [/tags]

Reblog this post [with Zemanta]

Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt