O portalu    Avtorji    Kontakt


 

SMS volitve v Švici

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Wednesday, 11. 01. 2006 | Avtor:

 
Leta 2003 so v Švici, najprej v Ženevi in kasneje tudi v Neuchâtlu in Zürichu, začeli z nizom testiranj e-volitev. S preizkušanjem so končali lani 27. novembra, ko so v 15 mestih v kantonu Zürich na več referendumskih vprašanj volivci lahko glasovali preko SMS sporočil in preko Interneta. Zvezna administracija bo na podlagi razultatov pripravila poročilo, Zvezni Svet pa naj bi letos sprejel odločitev ali bodo spremenili zvezni zakon, ki bi omogočil e-volitve.


27. novembra so v kantonu Zürich, v mestih Bertschikon, Bülach in Schlieren, lahko prvič oddajali svoj glas preko Interneta ali SMS sporočil. 24 % volilnih upravičencev je glasovalo elektronsko, predvsem preko Interneta. Marcus Notter, svetnik v Zürichu, je dejal, da niso zabeležili nobenih težav.

Glasovanje preko SMS sporočil je potekalo na naslednji način – Kdor je želel glasovati preko SMS sporočil, je dobil kodo in volilno kartico po pošti. Z mobilnih telefonov so potem volivci poslali kodo na določeno telefonsko številko, skupaj s številko, ki je predstavljala njihovo odločitev (za ali proti).

Vir: Worldwide Forum E-Democracy


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt