O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Švica: uporaba i-volitev za prebivalce zunaj Švice

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 20. 10. 2008 | Avtor:

V Švici so konec septembra sprejeli nov volilni zakon. Na zvezni ravni bodo namreč testirali mobilno in spletno glasovanje. Testiranja, ki bo vključevalo do 10 % volivcev, bodo potekala med leti 2009 in 2011, vključevali pa bodo švicarske volivce, ki živijo v tujini. Teh je dobrih sto tisoč.

I-glasovanje bo eno izmed največjih švicarskih IT projektov. Zvezna kanclerka, Annemarie Huber-Hotz, je ocenila stroške projekta med 400 do 600 milijonov frankov (okoli 250 do 375 milijonov evrov). Denar bodo razdelili med več projektov na ravni kantonov, zvezna vlada pa bo namenila 80 % denarja.

Nekaj kantonov je zaradi velike stopnje avtonomije kantonov v preteklosti že poizkušala z i-volitvami, vendar pa so različni projekti uporabljali različne načine in sisteme. V kantonu Zurich so uporabili i-glasovanje pri volitvah na lokalni ravni, različna okrožja pa so uporabljala različno programsko opremo. Del denarja bodo zato namenili poenotenju programske opreme, načrtujejo vsaj poenotenje znotraj enega kantona.

Strokovnjaki predvidevajo, da bo predstavitev i-glasovanja celotni državi možno šele v času 30 let.

Zunaj Švice trenutno prebiva okoli 110 000 Švicarjev. Lani je njihov predstavniški svet zahteval pravico i-glasovanja, saj naj bi jih s tem bolj vključili v politično življenje njihove matične države.

Vir: epractice.eu
[tags]švica, volitve[/tags]

Reblog this post [with Zemanta]

Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt