O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Rusija: Preizkusili spletne vzporedne volitve

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 20. 10. 2008 | Avtor:

Election advertising in Sankt-Petersburg, Russia.Ruske oblasti so v lokalnih volitah izvedle spletne vzporedne volitve v omejenem obsegu, ki so se jih udeležili volilci iz sedemdesetih lokalnih okrajev, natančnost in udeležba pa sta bili zelo dobri. Izkazalo se je tudi, da je bil strah pred napadom odveč, rezultati vzporednih volitev in končni rezultat pa sta se razlikovala za dva odstotka.

Vodja ruske volilne komisije, Vladimir Čurov, je z rezultati eksperimenta zadovoljen. “Rezultati spletnih vzporednih volitev so odstopali le za dva odstotka, hkrati pa promet med strežniki ni bil moten, službe niso zabeležile izpadov, ki bi bili posledica vdora v sistem,” je pojasnil.

Spletne volitve so izvedli v več kot sedemdesetih lokalnih okrajih, volilci pa so na voliščih prejeli zgoščenko s programom, s pomočjo katerega so od doma ponovili glasovanje in tako sodelovali v vzporednih volitvah.

Ruski premier Medvedev je delil navdušenje Čurova in že napovedal implementacijo spletnega sistema glasovanja v pravem volilnem procesu. Medvedev je znan po svoji podpori moderne tehnologije, saj je eden redkih svetovnih predsednikov, ki na svojem spletnem mestu objavlja blogerske videoprispevke.

Vir: Moscow News
[tags]spletne volitve, rusija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt